Live – Δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών απ’ όλα τα κόμματα συνεχίζεται σήμερα Σάββατο – για δεύτερη ημέρα – στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των κρίσεων. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ στη συζήτηση παρενέβη ο πρωθυπουργός και μίλησε για την ταλαιπωρία των πολιτών στην Αττική οδό, επισημαίνοντας πως την κύρια ευθύνη την έχει η ίδια η εταιρεία και όχι η κυβέρνηση, ενώ προσέθεσε ότι κανένας μετεωρολόγος δεν μπόρεσε να αξιολογήσει το κύμα της κακοκαιρίας και της χιονόπτωσης που θα είχε στην Αττική. Δεν ήταν θέμα πολιτικού θάρρους σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αργηχός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι η κακοκαιρία έθαψε το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αλλά και τις τελευταίες αυταπάτες που πιθανόν να υπήρχαν ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση να διδάσκονται από τα λάθη τους και τις δραματικές ολιγωρίες τους.

Δείτε σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με τη Βουλή τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Στις ομιλίες κυριαρχεί το θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίδα» από την κυβέρνηση και ειδικά ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στην Αττική Οδό. Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνει Αττική οδός είναι όμως η πρώτη φορά που μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες και αυτό γιατί θεσπίστηκε από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το θεσμικό πλαίσιο για απόδοση ευθυνών όταν με κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι υποστήριξε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Για «βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας» έκανε λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Από τη μια πλευρά (υπάρχει) μια εργατική, σύγχρονη, συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο και επιδερμικό μέτωπο που δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελέσει εναλλακτική για την πατρίδα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε επίσης ότι την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοκαταλάβει τη δική τους αριστερή όχθη, οι πολίτες γνωρίζουν σε ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος πρέπει να σταθούν για να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σταθερότητα τις εποχές μεγάλων κρίσεων που βιώνουμε. Είναι η πλευρά που στέκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ο κ. Οικονόμου.

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι «στην πορεία των 31 μηνών από το καλοκαίρι του 2019 υπάρχουν επιτυχίες και αδυναμίες. Είναι σαφώς σπουδαιότερο να διαχειριζόμαστε τις δεύτερες και να επουλώνουμε όσες πληγές δημιουργήθηκαν. Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με πρώτο ορίζοντα το 2023, όταν και θα παρουσιάσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού ένα ικανό σώμα πολιτικών που εφαρμόσαμε στη διάρκεια της θητείας μας».

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ Άκη Σκέρτσου και Γιάννη Ραγκούση με αφορμή ερωτήματα που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει κακοκαιρίας.

«Είναι αλήθεια ή όχι ότι η εταιρεία Αττική οδός σας ζήτησε να απαγορεύσετε προληπτικά τη διέλευση των φορτηγών και των βαρέων οχημάτων; Κρατήθηκαν πρακτικά από αυτές τις συσκέψεις;», ρώτησε ο κ. Ραγκούσης.

«Η εταιρεία όχι δεν ζήτησε. Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των παραχωρησιούχων, ήταν αυτό που εφαρμόστηκε και στη Νέα Οδό, όπου κινητοποιήθηκε εγκαίρως η εταιρεία και έκλεισε όπως έπρεπε ο δρόμος, αλλά δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της στην Αττική Οδό. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν πρακτικά, μπορείτε να το δείτε όμως και να δείτε ότι δεν έχει κριθεί τίποτα από αυτά που διημείφθη στη σύσκεψη αυτή», απάντησε ο κ. Σκέρτσος.

Ως «κίνηση εντυπωσιασμού» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να αποκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη εκμεταλλευόμενος τα έντονα προβλήματα των πολιτών από την κακοκαιρία, η σύγκριση όμως με τα πεπραγμένα της περιόδου 2015-2019 εξακολουθεί να είναι καταλυτική σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Θα αποδειχθεί και θα αναδειχθεί, ακόμα μια φορά, η συντριπτική διαφορά που χωρίζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις προηγούμενες. Συντριπτική διαφορά στη μέθοδο και τη νοοτροπία. Γιατί η Κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δείχνει στους πολίτες ότι πέρα από την σταθερή υλοποίηση του έργου της έχει και τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, να διορθώνει και τελικά να τραβά μπροστά χωρίς να αναλώνεται σε στείρες αντιπαραθέσεις», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην «παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του τόνισε ότι αυτή η συζήτηση αποτελεί ευκαιρία ώστε να συζητηθούν αυτά τα οποία έχουνε επιτευχθεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και αυτά τα οποία πρόκειται να γίνουν από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ και στα έργα υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Αναφορικώς με την κακοκαιρία ο κ. Σκρέκας, τόνισε πως είναι πραγματικότητα ότι η εξαιρετικής σφοδρότητας χιονόπτωση η οποία έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες μέρες, έθεσε στα όριά της την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, προκλήθηκαν βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης, ενώ στην κορύφωση του φαινομένου είχαμε 200.000 παροχές εκτός ηλεκτροδότησης σε 40 Δήμους της Αττικής. Σε λίγες ώρες και ως το πρωί της Τρίτης, είχαν αποκατασταθεί περίπου του 50% των βλαβών, ενώ με τις προσπάθειες των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ το βράδυ της ίδιας μέρας και εντός 24 ωρών από την έναρξη του φαινομένου, επανήλθε το ρεύμα στο 97,5% των περιπτώσεων

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς επέμεινε στο αίτημα του κόμματος να δοθούν τα πρακτικά των συσκέψεων των αρμοδίων πριν την έλευση της «Ελπίδας», τονίζοντας «καλό είναι το γαϊτανάκι των ευθυνών, αλλά την αρμοδιότητα του περιορισμού και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την έχει η τροχαία. Αυτό προκύπτει και από τη σύμβαση. Δεν την έχει κανένας παραχωρησιούχος. Αλίμονο αν ήταν αλλιώς».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές», ζητώντας από το ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τη θέση του. «Πως μπορεί να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου, όπως λέτε, ή μια προοδευτική κυβέρνηση; Από αυτή τη σύνθεση της Βουλής; Πως βλέπετε τον δικό σας ρόλο σε μια ενδεχόμενη άλλη κυβέρνηση;», είπε. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως «όσοι πιστεύουν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να παράξει λύση παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, θα μας βρουν απέναντι. Γιατί αυτή θα είναι μία λύση που θα έχει ως θεμέλιο τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη».

Ζητήσαμε εκλογές γιατί η ανοχή είναι συνενοχή, και συνένοχοι με την κυβέρνηση δεν θα γίνουμε στο καθημερινό έγκλημα, είπε στην ομιλία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. “Η πρόταση μομφής είναι πράξη υπευθυνότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε μια κυβέρνηση που διεκδικεί το ανεύθυνο” τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας στην Αττική, είπε ότι «δεν αρκούν οι συγγνώμες» και ότι «πρέπει να δοθούν εξηγήσεις». Εξέφρασε επίσης τη γνώμη ότι «η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλες τις έως τώρα κρίσεις. Έχει παροπλίσει τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς και τους επιστήμονες. Φάτε τεχνολογία αντί για παντεσπάνι, λένε οι επιτελείς και κερνάνε αέρα ψηφιακών υπηρεσιών».

Το πρόβλημα στη κυβέρνηση είναι δομικό και «έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης» είπε η κα Γεροβασίλη.

«Έχουμε μία Νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη Δεξιά η οποία προσπαθεί απέναντι στην υγειονομική, κλιματική και οικονομική – ενεργειακή κρίση, αντί να βάλει στο επίκεντρο δημόσιες πολιτικές, δημόσιους θεσμούς, δημόσιες υποδομές που θα δώσουν ασφάλεια στην κοινωνία και θα πολεμήσουν τις ανισότητες, θέλει να επιβάλλει άλλο πρόγραμμα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για πολιτικά παιχνίδια των δύο πολιτικών δυνάμεων στα οποία το κόμμα της δεν πρόκειται να συμμετάσχει.

Όπως τόνισε η κ. Λιακούλη, το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, γιατί η συγνώμη που είπε στους πολίτες ήταν προσχηματική και μισή, ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία σημειώνοντας ότι χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία ως σανίδα σωτηρίας του.

«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, αυτό είναι σαφές, κι αυτό είναι που ανησυχεί και αναμοχλεύει το πολιτικό σκηνικό, αυτό ενοχλεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό οφείλεται, άλλωστε, και η πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια κίνηση σωτηρίας του, αλλά που τελικά έγινε ένα σωσίβιο που πέταξε στον κ. Μητσοτάκη, καταφέρνοντας να συσπειρώσει την Κυβέρνηση και το κόμμα της και βεβαίως γνωρίζοντας ότι στην Κοινοβουλευτική ιστορία μας, ποτέ καμία Κυβέρνηση δεν έπεσε από πρόταση μομφής», τόνισε χαρακτηριστικά η γραμματέας της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ, και πρόσθεσε:

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια περί εκλογών, με εκατόμβη νεκρών κάθε μέρα, με θρήνο κι αγωνία χιλιάδων οικογενειών, με πόνο, θλίψη και οδύνη στο λαό μας, με τα νοσοκομεία να καταρρέουν και τους ανθρώπους μας να προσπαθούν να σωθούν».

Στις 8 το πρωί της Κυριακής, θα συνεδριάσει τελικά η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής που αρχίζει στις 09:00.

«Εγκαλούμε αλλά και μεμφόμαστε σήμερα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά και ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας για την ανεπάρκεια πολιτικών ισχυρισμών, για τις αντικοινωνικές και επιλεκτικές πολιτικές», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στο συλλαλητήριο σωματείων και φορέων Αττικής και Πάτρας στο Σύνταγμα βρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η πραγματική μομφή σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική δεν δίνεται μέσα στη Βουλή αυτή τη στιγμή από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται εδώ στους δρόμους του αγώνα από το λαό της Αθήνας, της Αττικής, της Πάτρας, που διεκδικούν τα αυτονόητα», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Το πραγματικό περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας είναι το μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Σύνταγμα», τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταψηφίζει όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά συνολικά την πολιτική που στηρίζουν και εφαρμόζουν και τα άλλα αστικά κόμματα και είναι προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος της ζωής της εργατικής τάξης».

Εμείς την πρόταση μομφής την κάναμε στο Σύνταγμα και η πραγματική μομφή πρέπει και μπορεί να γίνει από τον λαό, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή το Σάββατο κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο κ. Παφίλης επισήμανε ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό, την αγανάκτηση που νιώθει να την μετατρέψει σε οργάνωση, αγώνα, δράση, διεκδίκηση για να αποσπάσει κατακτήσεις και να ανοίξει δρόμο για συνολική ανατροπή. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν έχει διλήμματα και καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και την πολιτική που ακολούθησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με αφορμή κόντρα, λίγη ώρα νωρίτερα, μεταξύ των κ.κ. Θεοχάρη και Ραγκούση, είπε:

«Άκουσα να μιλάτε για την Τουρκία. Το ξέρετε ότι οι μάσκες που μας μοίρασε η Βουλή είναι τουρκικές; Οι μετανάστες δεν περνάνε, οι μάσκες όμως περνάνε. Τα συμφέροντα και τα όπλα περνάνε. Είναι Οργουελικό αυτό που ζούμε, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους εδώ μέσα».

«Έχετε πετύχει πραγματικά κάτι αμίμητο: να μας κάνετε να πιστεύουμε ότι τελικά δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα αυτή», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

«Να φύγετε όσο το δυνατόν συντομότερα, να πάτε αλλού, σε άλλη χώρα σε άλλον πλανήτη, εποικίστε άλλο πλανήτη, παραιτηθείτε λοιπόν, το χρωστάτε στους πολίτες και στην Ελλάδα», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Κωσταντόπουλος ο κατάλογος των ομιλητών είναι πολύ μεγάλος και οι πληροφορίες λένε ότι οι ομιλίες μπορεί να τελειώσουν γύρω στις 11 το βράδυ, και να αρχίσει μετά η ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές.

Σε απευθείας μετάδοση από το ertnews.gr η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα μεταδώσει το σύνολο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή που αφορά στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΕΡΤ1 θα μεταδίδει εκτενή αποσπάσματα της συζήτησης καθώς και ρεπορτάζ στη διάρκεια των ενημερωτικών εκπομπών της, όπως βέβαια και στα δελτία ειδήσεων.

Ωστόσο οι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σύνολο της συζήτησης -δηλαδή τόσο τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όσο και τις τοποθετήσεις των υπουργών και των βουλευτών- από τον ενημερωτικό ιστότοπο της ΕΡΤ, το ertnews.gr αλλά και από την τηλεόρασή τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX.

Συντονιστείτε με το ertnews.gr και το ERTFLIX για όλες τις εξελίξεις ως τη λήξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας την Κυριακή 30 Ιανουαρίου το βράδυ.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ1, AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος