Βόρεια Εύβοια – φωτιά: Άλλη μια νύχτα μάχης με τις φλόγες

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζει να κατατρώει την βόρεια Εύβοια, όπου σημειώνονται νέες αναζωπυρώσεις. Η φωτιά έχει πάρει και πάλι διαστάσεις και καίει στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά απειλώντας τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά, και Ασμίνι. Το απόγευμα δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης της Αβγαριάς προς Ιστιαία για λόγους ασφαλείας. Οι φλόγες μαίνονται και στις Καματριάδες. H φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να την περιορίσουν ώστε να μην περάσει στην απέναντι πλευρά, και ξεφύγει προς Ιστιαία, περιμετρικά της οποίας σε απόσταση 5 χλμ. έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Γραμμή άμυνας απο πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές

Είναι μια γραμμή άμυνας στις Καματριάδες, στα πέντε χιλιόμετρα, την κρατάμε εδώ και δυο μέρες με τα πυροσβεστικά, τα χωματουργικά μηχανήματα και τους κατοίκους, είπε στην ΕΡΤ φανερά καταβεβλημένος από την πολυήμερη μάχη ο κ. Ιωάννης Κοτζιάς δήμαρχος Ιστιαίας, επαναλαμβάνοντας ότι εάν τα εναέρια μέσα ήταν εκεί που έπρεπε από την Τετάρτη «δεν θα το ζούσαμε αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να λύσουμε το πρόβλημα» και εκτίμησε ότι τα καμένα στρέματα μόνο σε αυτό τον δήμο μπορεί να φτάνουν και τις 200.000.

Ο ίδιος δήλωσε συγκινημένος από τις προσπάθειες των νεαρών εθελοντών που ήρθαν από άλλες πόλεις στον τόπο καταγωγής τους να βοηθήσουν. Ένας απο αυτούς και ο νέος μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ, Νίκος Παππάς, βρέθηκε στους Καματριάδες προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Βόρεια Εύβοια – φωτιά: Άλλη μια νύχτα μάχης με τις φλόγες

Ανθρώπινες αλυσίδες κατάσβεσης προσπαθούν να κρατήσουν το μέτωπο της φωτιάς. Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές κόβουν δέντρα και με χωματουργικά μηχανήματα φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες προσπαθώντας να συγκρατήσουν το μέτωπο, το οποίο αν ξεφύγει προς τον Ευβοϊκό θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό και τα Ήλια.

Βόρεια Εύβοια – φωτιά: Άλλη μια νύχτα μάχης με τις φλόγες

Με κάθε ελάχιστη ριπή αέρα αναζωπυρώνεται η φωτιά με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους με γεωργικά μηχανήματα και με κάθε τρόπο να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της στο υπόλοιπο δάσος. Από χθες έφτασαν εκεί και επιχειρούν 34 Σέρβοι πυροσβέστες με 14 οχήματα.

«Γίνεται υπερπροσπάθεια, έχουμε βυτία, έχουμε μηχανήματα, κάνουμε ό,τι μπορούμε με την ψυχή και την καρδιά μας. Παλεύουμε για να είμαστε όρθιοι αύριο» λέει κάτοικος. «Είμαστε 7 μέρες εδώ έχουμε σχηματίσει κλιμάκια μόνοι μας» λέει ένας άλλος. Συνεχής και η ροή των εθελοντών που έρχονται με νερό και τρόφιμα να βοηθήσουν.

Το μέτωπο που έκαιγε από χθες στις Γούβες έχει φθάσει πίσω από το Αρτεμίσιο. Σκαπτικό μηχάνημα από την Περιφέρεια Στερεάς έσκαβε όλη μέρα αντιπυρική ζώνη ώστε να σταματήσει η επέλασή του. Πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις βοηθώντας την κατάσταση. Εθελοντές όλων των ηλικιών που ξέρουν την περιοχή με ίδια μέσα και 2 υδροφόρες, με κάθε τρόπο έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση.

Βόρεια Εύβοια – φωτιά: Άλλη μια νύχτα μάχης με τις φλόγες

“Αναμένουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις για άλλες δύο μέρες”

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κύρια μέτωπα αλλά συνεχόμενες αναζωπυρώσεις οι οποίες είναι αναμενόμενο ότι τις επόμενες δυο ημέρες θα είναι συνεχείς διότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η έκταση. Ακόμα κι όταν οριοθετηθεί η πυρκαγιά εμείς έχουμε πάλι μακρύ έργο», είπε και πρόσθεσε πως τις επόμενες 24 με 48 ώρες θα διασφαλιστεί κατά 80 με 90% η τιθάσευση του μετώπου και μετά θέλει άλλες 4 με 10 μέρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα αναζωπύρωση, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Παν. Ομοσπονδίας ενώσεων υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Ακόμα και στα Γεράνια όταν η φωτιά εξαφανίστηκε να απασχολεί την επικαιρότητα εμείς για άλλες 20 μέρες ήμασταν εκεί προκειμένου να μην μείνει ούτε καντηλάκι και υπάρξει αναζωπύρωση, οπότε καταλαβαίνετε τι έχουμε μπροστά μας» τόνισε.

Για το κατά πόσο τα εναέρια μέσα επιχείρησαν στη Γαλατσώνα μετά το μεσημέρι λόγω χαμηλής ορατότητας εξαιτίας του καπνού είπε πως δεν μπορεί να το γνωρίζει ωστόσο είναι γνωστό πως οι πιλότοι για να κάνουν ρίψεις πρέπει να μπορούν να «δουν φλόγα», διότι είναι πολύ επικίνδυνο.

O πύρινος όλεθρος στην Εύβοια έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και κατοικίες. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, χωριά εκκενώθηκαν. Πολλοί κάτοικοι βρήκαν ασφαλές καταφύγιο σε οχηματαγωγό πλοίο, στην παραλία, στο Πευκί.

Για ολοκληρωτική καταστροφή έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Σταμούλος τονίζοντας ότι στον συγκεκριμένο δήμο έχουν καεί 1.000 σπίτια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν καεί 450.000 στρέμματα, από τα συνολικά 550.000 στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Οι άνθρωποι μιλούν για ολική καταστροφή. «Από ρετσίνες ζούσε ο κόσμος εδώ, από σύκα από ελιές, τώρα καταστραφήκαμε» λένε. Όσο για τα μέρη τους: «’Έναν  παράδεισο μας κάψανε» λένε με θλίψη στα μάτια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος