Σε ύφεση η φωτιά στα Βίλια – Αυξάνονται οι περιπολίες στα δάση

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων,
καθώς δεν υπάρχουν πλέον ιδιαίτερα προβλήματα με αναζωπυρώσεις, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή. Το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του, ενώ γίνονται και ενέργειες σε όλα τα σημεία όπου εμφανίζονται καπνοί, όπως στην Αγία Τριάδα, το Καντήλι και την Καστανάβα.

Μεγάλες ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα εντοπίζονται στον οικισμό Θέα και σε διάσπαρτα κτήρια μέσα στο δάσος. Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής. Εκτιμάται ότι 80.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη.

«Η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις», τόνισε για τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 .

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους οικισμούς. Υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες που δημιουργούν αναζωπυρώσεις, αλλά ελέγχονται. Επιχειρεί μια τεράστια δύναμη με εναέρια μέσα στο όρος Κανδήλι, όπου οριοθετείται το μέτωπο», σημείωσε.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 16-08-2021 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι μήνες, ήτοι έως και 16 Φεβρουαρίου 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Αυξάνονται οι περιπολίες στα δάση

Οι περιπολίες στρατού και αστυνομίας αυξάνονται στις κορυφές βουνών και σε δάση εντός και εκτός Αττικής, για την αποτροπή πυρκαγιών. Από τις 3 Αυγούστου έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά 53 συλλήψεις για εμπρησμό.

Σε δάση και επίφοβες περιοχές, περιπολούν από το βράδυ της Πέμπτης και για τουλάχιστον 7 ημέρες στρατιώτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική, μεικτά και αμιγή περίπολα από στελέχη όλων των όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ) και αστυνομικούς περιπολούν όπου κρίνεται από την Πολιτική Προστασία, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους, με φάρους, σειρήνες και κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Μόνο από την Αστυνομία έγιναν την περασμένη νύχτα 216 περιπολίες, οι 50 από αυτές στην Αττική, ενώ για σήμερα, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί του Σαββάτου, έχουν προγραμματιστεί 723 περιπολίες, εκ των οποίων οι 168 στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι από τις 3 Αυγούστου μέχρι σήμερα η Αστυνομία έχει προχωρήσει 25 συλλήψεις και 188 προσαγωγές για εμπρησμό. Αντίστοιχα, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμου του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις 5 Αυγούστου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 28 συλλήψεις για 24 περιπτώσεις πυρκαγιών.

Από τους συλληφθέντες από την Αστυνομία 4 έχουν προφυλακιστεί ήδη μετά την προσαγωγή τους στον ανακριτή, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Την Πέμπτη, ημεδαπός καταδικάστηκε στη Ζάκυνθο σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και δικαίωμα έφεσης.

Από τους συλληφθέντες από την Πυροσβεστική, σε μία περίπτωση επιβλήθηκε ήδη ποινή 5 ετών χωρίς αναστολή, σε άλλη μία επιβλήθηκε 2 χρόνια φυλάκιση και σε μία ακόμη 18 μήνες με αναστολή.

Δασκαλειό Κερατέας: Βίντεο ντουκουμέντο καταγράφει ΙΧ να πετάει φωτοβολίδα

Καρέ – καρέ κατέγραψε βίντεο στο Δασκαλειό Κερατέας τη ρίψη φωτοβολίδας και την εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία ευτυχώς έσβησε άμεσα. Δήμαρχος και κάτοικοι καταγγέλουν εμπρησμό, και έδωσαν τα στοιχεία του ύποπτου Ι.Χ. στην αστυνομία.

Οι υπάλληλοι της ΔΑΕΕ του Πυροσβεστικού Σώματος που πήγαν στο σημείο για τη διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς, βρήκαν πράγματι υπολείμματα φωτοβολίδας που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των κατοίκων, ενώ στις έρευνες μπήκε και η ΕΛ.ΑΣ που εξετάζει τα στοιχεία και αναζητά τους δράστες.

Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς, Ελίνα Κολύβα, Κώστας Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος