Απομακρύνεται η κακοκαιρία Genesis αφήνοντας πίσω καταστροφές (video)

Εξασθενεί σταδιακά και απομακρύνεται προς τα ανατολικά, η κακοκαιρία Genesis, που σάρωσε το Σάββατο 11/6 τα ανατολικά και κεντρικά ηπειρωτικά, αφήνοντας πίσω πλημμύρες και μεγάλες ζημιές στη γεωργική παραγωγή σε Θεσσαλία και Κοζάνη, αλλά και σημαντικές καταστροφές σε χωριά της Ορεστιάδας. Στην Αθήνα επλήγησαν κυρίως οι νότιες περιοχές, στους πρόποδες του Υμηττού. Τις τελευταίες 48 ώρες η Πυροσβεστική δέχθηκε 517 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Διαβάστε επίσης Genesis: Ισχυρό το αποτύπωμα της καταιγίδας

Το ξημέρωμα βρήκε τους κατοίκους της Λεπτής Ορστιάδας σε απόγνωση, να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις κατεστραμμένες περιουσίες τους. Όλο το χωριό έχει καλυφτεί από λάσπη. Πάνω από 20 σπίτια, αλλά και πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Από την μανία της κακοκαιρίας Genesis δεν γλίτωσε ούτε η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Δεκάδες οικόσιτα ζώα, πουλερικά και κουνέλια πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά. Η πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον διοικητή της, Αντώνη Χαμαλίδη δέχθηκε 18 κλήσεις εκ των οποίων πραγματοποίησε 16 απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Για ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες και τα μηχανήματά τους μιλούν οι αγρότες. Οι έντονες βροχοπτώσεις βύθισαν στο νερό εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και στην περιοχή του Μαυροδεντρίου στην Κοζάνη. Ο κάμπος Σαριγιόλ που χτυπήθηκε από το χαλάζι τα προηγούμενα 24ωρα, πλημμύρισε καταστρέφοντας καλλιέργειες με πατάτα, κρεμμύδια, ηλιάνθους, καλαμπόκι και σιτηρά.

Από ό,τι φαίνεται, πάντως, τα δύσκολα έχουν περάσει. Υπάρχει και σήμερα Κυριακή 12/6 κάποια αστάθεια, αλλά ο καιρός τις επόμενες ώρες βελτιώνεται και θα έχουμε και άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στην εβδομάδα.

O καιρός

Αναλυτική πρόγνωση από τη μετεωρολόγο Πάττυ Σπηλιωτοπούλου:

Αν και τα δύσκολα πέρασαν αφού τα ισχυρά κι επικίνδυνα φαινόμενα της «Γένεσις», όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε αυτή η κακοκαιρία, έχουν πλέον εξασθενήσει, αφήνει πίσω της βροχές και καταιγίδες για το επόμενο 24ωρο, που όμως δε θα προκαλέσουν άλλα προβλήματα, ενώ από βδομάδα και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα τα προγνωστικά δείχνουν βελτιωμένο καιρό με αρκετό ήλιο και επάνοδο της θερμοκρασίας και μόνο τις μεσημεριανές κι απογευματινές ώρες τη συνήθη αστάθεια με τις τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά.

Κυριακή
Αν και δεν αναμένονται ισχυρά φαινόμενα, παρά μόνο ίσως πρόσκαιρα και πολύ τοπικού χαρακτήρα, κατάλοιπα αυτής της κακοκαιρίας θα δίνουν ακόμα βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και το Αιγαίο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα. Μέχρι το βράδυ όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 4-6 μποφόρ και θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά έως 29-31 και στο Αιγαίο έως 25-28 βαθμούς τοπικά.

Αττική
Συννεφιές με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια βελτίωση. Βοριάδες 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 27 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη
Συννεφιές με τοπικές βροχές ή καταιγίδα, με βελτίωση προς το βράδυ. Βοριάδες 3-4 και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

Δευτέρα
Περαιτέρω βελτίωση, με ηλιοφάνεια, αλλά και συννεφιές με τοπικές βροχές ή λίγες καταιγίδες στο Αιγαίο, τα ανατολικά και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, βοριάδες 3-5 και μόνο στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ θα ανέβει άλλο λίγο η θερμοκρασία.

Επόμενες ημέρες
Από την Τρίτη και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα τα προγνωστικά δείχνουν βελτιωμένο καιρό με αρκετό ήλιο και επάνοδο της θερμοκρασίας και μόνο τις μεσημεριανές κι απογευματινές ώρες τη συνήθη αστάθεια με τις τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Σταματάκης, Δέσποινα Αμαραντίδου

Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Ορεστιάδα: Πλημμύρισαν σπίτια σε Νεοχώρι και Λεπτή – Η ορμή του νερού έπνιξε δεκάδες οικόσιτα ζώα (video)

Στις χαλαζόπληκτες περιοχές των Φαρσάλων ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας

Δείτε το καταστροφικό πέρασμα της «Genesis» σε Καβάλα, Θεσσαλία, Μεσσηνία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος