Βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα – Έως τα μέσα Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας (video)

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας θα χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τις 15 Ιουνίου, καθώς ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Αισιόδοξη για άλλη μία φορά είναι η εικόνα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της Covid-19 στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι πράσινη στον δείκτη θετικότητας που εξακολουθεί να είναι κάτω από το όριο συναγερμού του 4%, ενώ βρίσκεται στο βαθύ πράσινο, μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

«Η επιδημία θα σταματήσει με τον εμβολιασμό. Ή θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή να αρρωστήσουμε για να αποκτήσουμε ανοσία» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμού καταδεικνύουν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας.

«Πρωταθλητές» στον εμβολιασμό είναι οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 82%, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Επτά στους 10 ηλικιωμένους άνω των 60 ετών προσήλθαν ή έκλεισαν ραντεβού, όπως και έξι στους 10 πολίτες ηλικίας 40 έως 59 ετών.

Στην ηλικιακή κατηγορία 35 έως 39 ετών, η συμμετοχή έως τώρα φτάνει το 40%.
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Από τους καταυλισμούς των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του βόρειου Αιγαίου ξεκίνησε την Πέμπτη ο εμβολιασμός αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την ενδοχώρα.

«Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα υλοποιείται τώρα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο στην Ελλάδα, με την υποστήριξη ευρωπαϊκών πόρων. Κανένας από εμάς δεν θα είναι ασφαλής, έως ότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.239 νέα κρούσματα και 39 θανάτους, ενώ 476 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να είναι καλύτερη, δεν πρέπει όμως να υπάρχει εφησυχασμός. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα θα ισχύει τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου.

«Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό (…) Πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τα μέσα Ιουνίου» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Αισιόδοξα, πάντως, είναι τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που παρουσιάζουν μείωση.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαρία Σταθοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος