Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους Αχαΐας και Ηλείας – Απειλούνται τρία χωριά

Μάχη με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις Πόρτες Αχαΐας δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τρεις κοινότητες του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία απειλεί η φωτιά που πέρασε από την Αχαΐα στη γειτονική περιφερειακή ενότητα.

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους Αχαΐας και Ηλείας – Απειλούνται τρία χωριά

«Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τις κοινότητες, Κότρωνα και Καραγιαννέικα, οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά πριν φθάσει στην ορεινή κοινότητα, Λάττα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ανακόπηκε το μέτωπο στο χωριό Βάλμη Ηλείας, που είχε εκκενωθεί νωρίτερα για προληπτικούς λόγους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα, καθώς και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα, με τη συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρων ΟΤΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης στη Λευκάδα 32 πυροσβέστες με 9 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές. Την Κυριακή «παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν, με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη ένταση των ανέμων, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τζήμα.

Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πιο ζεστό της χρονιάς, με τις μετεωρολογικές προγνώσεις να μιλούν για υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους μέχρι την Τετάρτη. Ήδη η Πολιτική Προστασία εξέδωσε εκτίμηση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και για τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος, στον χάρτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές που δίνει η Πολιτική Προστασία, σχεδόν η μισή Ελλάδα εμφανίζεται με την ένδειξη 4 – «πολύ υψηλός κίνδυνος».

Ειδικότερα, σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκονται οι περιοχές: 

  • Αττική, Κύθηρα
  • Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα
  • Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία
  • Ηλεία, Αχαΐα
  • Σάμος, Ικαρία, Χίος, Ψαρά, Λέσβος

Δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους Αχαΐας και Ηλείας – Απειλούνται τρία χωριά

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Ασπρόπυργο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε  το απόγευμα  της Κυριακής στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 18:00 σε χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν υπήρξε απειλή για κατοικίες.

Στο σημείο επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 ελικόπτερο, ενώ συνδρομή παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ.

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή Αιγάλεω σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Αττικής Οδού έως τα διυλιστήρια λόγω της πυρκαγιάς στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, δηλώνει ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συστάσεις προς τους πολίτες

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Πρόγνωση για ισχυρούς βοριάδες και υψηλές θερμοκρασίες

Και τη Δευτέρα θα πνέουν πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη δυτική Ελλάδα. Τα θερμόμετρα στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσουν τους 38 βαθμούς. Λίγες μπόρες αναμένονται στα βορειοδυτικά. Δεν αλλάζει η καιρική κατάσταση ως την Τετάρτη. Την Πέμπτη τοπικές καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στα βόρεια. Από την Παρασκευή και από τα βόρεια η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ αναμένονται σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος