Β. Παπαευαγγέλου: Στο 1,5% του πληθυσμού τα ενεργά κρούσματα – Τι είπε για την χαλάρωση των μέτρων

H πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή, ενώ η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την Ελλάδα από ένα στέλεχος ιδιαίτερα μεταδοτικό και ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού δεν επιτρέπει την πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, ιδιαίτερα στη μέση του χειμώνα, με τις περισσότερες δραστηριότητες να γίνονται σε κλειστούς χώρους, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως είναι σημαντικό ότι παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ με μείωση κατά 9% του κυλιόμενου μέσου όρου των νοσηλευομένων και με τα μαθηματικά μοντέλα να προβλέπουν ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες ο αριθμός των νοσηλευομένων που παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθεί στους 450 ασθενείς.

Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου η παραλλαγή Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως σε κάποια νησιά, στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, με το 1/3 των κρουσμάτων σταθερά να αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σταθερά παρατηρείται μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων στους άνω των 55 ετών.

Συνολικά, το ποσοστό θετικότητας από όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους στην επικράτεια είναι στο 2,4%, όμως θετικότητα πάνω από 4% καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Θράκη και σε αρκετά νησιά.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» όπως και όλη η Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC.

Το πανδημικό κύμα της Όμικρον παραμένει σταθερά υψηλό και περίπου το 1,5% του πληθυσμού της χώρας είναι ενεργά κρούσματα.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών λόγω Covid παραμένει σταθερός στους 4.500 ασθενείς.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει, με έναν στους δύο νοσηλευόμενους να είναι άτομα άνω των 75 ετών.

«Παρόλο που βλέπουμε μια μικρή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ αλλά και η μικρή μετακίνηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Προειδοποίησε εκ νέου ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει.

Για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, η καθηγήτρια είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή των ειδικών αλλά εξήγησε ότι «ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών και ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με το πόσο αποδέχεται την έκθεσή του σε αυτόν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά – όπως τόνισε – αυτό είναι ένα ζήτημα που η Επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με το CDC, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό, η χρήση της μάσκας με καλή εφαρμογή σε δημόσιους κλειστούς χώρους μειώνει κατά 56% την πιθανότητα μόλυνσης.

Οι νέες μελέτες 

Πρόσφατη πειραματική μελέτη επιβεβαίωσε ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει σχεδόν καμία προστασία έναντι επαναμόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον.

Επίσης, μια καλά τεκμηριωμένη μελέτη από τη Σουηδία έδειξε ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η Όμικρον. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία έναντι της Όμικρον για σοβαρή νόσηση και εισαγωγή σε νοσοκομείο. Έδειξε ακόμη ότι για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών και για τους άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός ανεξάρτητα εάν έχουν νοσήσει από την παραλλαγή Όμικρον ή από την μετάλλαξη Δέλτα.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αυτές οι έρευνες, όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι «για τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας η παραλλαγή Όμικρον δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα και η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προστατεύει».

Το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C)

Για τα περιστατικά παιδιών που εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C μετά από νόσηση από κορονοϊό, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2021 είχαν καταγραφεί 119 παιδιά με το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Τα παιδιά, όπως είπε, εμφανίζουν συνήθως υψηλό πυρετό, γαστρεντερικά προβλήματα αλλά και εξανθήματα, ενώ αρκετά από αυτά περικαρδίτιδα.

Δύο στα 10 παιδιά με αυτό το σύνδρομο εισάγονται στη ΜΕΘ, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Τόνισε ότι ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορονοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους που θα πρέπει να απευθύνονται σε παιδίατρους. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο εμβολιασμός μειώνει κατά 91% την πιθανότητα να εμφανίσουν τα παιδιά το σύνδρομο αυτό.

Όσον αφορά στις παρενέργειες από την δεύτερη δόση του εμβολίου σε έφηβους, κυρίως αγόρια, είπε ότι σε μελέτη που έγινε σε 380 από αυτά τα παιδιά που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα, φάνηκε ότι μετά από 90 μέρες είχαν σημαντική βελτίωση έως και πλήρη ίαση. Επιβεβαιώνονται λοιπόν οι προβλέψεις, όπως σημείωσε, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η μυοκαρδίτιδα είναι ήπια και παροδική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος