Β. Παπαευαγγέλου: Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος γιατί μπορεί να παραπέμπουν στην «Ο»

Έκκληση στους πολίτες να μην αψηφούν τα συμπτώματα κρυολογήματος και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απηύθυνε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας συνοδεύτηκε από έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού. Παράλληλα, τόνισε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης, είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν με PCR τεστ το θετικό rapid test. 

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000, ενώ περισσότερες από 50.000 συνάνθρωποί μας νοσούν σήμερα. Σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και πως οι περισσότερες νέες μολύνσεις καταγράφονται σε νέους ηλικίας 18-34 ετών, με την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να έχει μειωθεί στα 29 έτη. Παράλληλα, επισήμανε την αύξηση της θετικότητας στο 2,7%.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, σημείωσε ότι πρόκειται για ιό με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα.

Τόνισε ότι ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και πως είναι μικρότερη και η διάρκεια νόσησης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Πιο σπάνια, είπε, οι νοσήσαντες εμφανίζουν απώλεια γεύσης και όσφρησης, βήχα και υψηλό πυρετό.

«Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε η καθηγήτρια, όμως υπενθύμισε ότι 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών στη χώρα μας δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, συνέστησε να κάνουμε όλοι αντιγονικό τεστ προτού βγούμε μέσα στις γιορτές και να αποφύγουμε συναναστροφές με ευάλωτους συγγενείς.

Ανέφερε ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό rapid test με ένα PCR τεστ.

«Η χρήση των αντιγονικών τεστ είναι ένα σημαντικό και εύχρηστο όπλο στα χέρια μας,  καθώς αυτά τα τεστ προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα, μέσα σε 5 λεπτά, και συνεισφέρουν στην έγκαιρη απομόνωσή μας ώστε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού, τόσο στο φιλικό όσο και στο οικογενειακό μας περιβάλλον» σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Υπενθύμισε ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ (rapid) και θετικό PCR είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, με τη μεγάλη διασπορά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε στο σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σημείο κοινού κρυολογήματος» υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος