Β. Μπαρδάκης, πρ. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών: Οι κατοικίες πρέπει να επιθεωρούνται κάθε 10 χρόνια (video)

Τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του μπαλκονιού στο Χαλάνδρι εξήγησε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Μπαρδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, λέγοντας ότι δυστυχώς η κατάρρευση οφείλεται στο ότι δεν γίνονται έλεγχοι στατικότητας στις οικίες, με την συχνότητα που ορίζει ο νόμος.

«Σίγουρα εξελίσσεται κάποια διάβρωση. Έχουν σκουριάσει τα σίδερα στο μπαλκόνι και είναι πιθανό να συγκεντρώθηκαν και νερά, να μην ήταν καθαρισμένες οι υδρορροές. Υπάρχουν και ψηλά στηθέα. Μην υποτιμούμε και την ποσότητα του νερού. Ένα χιλιοστό νερού είναι ένας τόνος», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Μπαρδάκης περιγράφοντας τις τηλεοπτικές εικόνες από την πολυκατοικία  στο Χαλάνδρι που προκάλεσαν σοκ και δέος στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια κατασκευή όχι και τόσο καλά μελετημένη και κατασκευασμένη, μπορεί να είναι πιο επιρρεπής, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται επιθεωρήσεις από πολιτικούς μηχανικούς.

«Οι κατοικίες πρέπει να επιθεωρούνται κάθε 10 χρόνια, τα επαγγελματικά κτίρια κάθε 5 χρόνια και οι γέφυρες κάθε 3 χρόνια. Αυτά δυστυχώς δεν τηρούνται. Τώρα, με το μητρώο οικοδομών, θα γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι».

Και όπως επισήμανε, «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα». Απαντώντας σε ερώτηση ποιες κατασκευές είναι πιο επικίνδυνες ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών εξήγησε πώς είναι πιο ευπαθείς σε τέτοιες αστοχίες οι κατασκευές που είναι σε διαβρωτικό περιβάλλον, λέγοντας ότι «παραθαλάσσιες κατασκευές ή γερασμένες κατασκευές θα έχουν θέματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος