Β. Κικίλιας: Περνάμε στην εφαρμογή σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην Αττική (video)

Στην Αττική η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας είναι πλέον στο βαθύ κόκκινο. Περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ στην περιοχή της Αττικής που δοκιμάζεται από την αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων.

O κ. Κικίλιας επισήμανε το σημερινό αρνητικό ρεκόρ για το 2021, με 2.702 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.270 στην Αττική, ενώ σε όλη τη χώρα οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 και στην Αττική σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 1.528 συμπολίτες μας. Παράλληλα, έκανε λόγο για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που μεταδίδεται ταχέως μολύνοντας τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα.

«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Στην πραγματικότητα, πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Σε αυτές τις 19 ημέρες, απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid φτάνοντας τις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε  348 τον Μάρτιο, δηλαδή αύξηση 107% στην Αττική.

Ειδικότερα, προστέθηκαν 7 ΜΕΘ Covid στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ Covid: 12 στον «Ευαγγελισμό», 10 στο «Τζάνειο» και 7 στο «Ασκληπιείο».

Τα στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, με 120 κλίνες, μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του «Ευαγγελισμού», του Γενικού Κρατικού «Γ. Γεννηματάς» και του «Ιπποκρατείου», οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.

Επίσης, το ιδιωτικό «Ερρίκος Ντυνάν» διατίθεται εθελούσια στο δημόσιο για non covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημεριών. Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του «Σισμανόγλεου», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.

«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανόγλειου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ covid», ανέφερε.

Το «Ωνάσειο», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non covid περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά στην Αττική.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι κομβικής σημασίας.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

«Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή» είπε, τονίζοντας ότι αύριο θα ξεπεράσουμε το ένα εκατ. εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα εισηγηθεί τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος