Β. Καραστάθης, Αστεροσκοπείο: Φυσιολογική εξέλιξη οι μετασεισμοί- Άγνωστο εάν ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ είναι ο κύριος

«Οι μετασεισμοί πάντα είναι μια φυσιολογική εξέλιξη κάποιας ακολουθίας» ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που «ξύπνησε» νωρίς το πρωί την Εύβοια αλλά και τους μετασεισμούς που σημειώνονται από εκείνη την ώρα.

Επιπλέον, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom τόνισε πως «για την ώρα έχουμε λίγα γεγονότα που είναι με μέγεθος πάνω των 3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ωστόσο έχουμε πολυάριθμους μικρούς σεισμούς που αναλύονται χειροκίνητα από τους αναλυτές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Καραστάθης τόνισε πως γενικά η περιοχή δεν έχει ιστορικό βεβαρημένο με την γένεση μεγάλων και ισχυρών σεισμών και καταστροφικών υπογραμμίζοντας όμως πως «υπάρχουν κάποιες ανεξήγητες ζώνες οι οποίες θέλουν προσοχή».

Παράλληλα ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου σημείωσε πως στις 4 Ιανουαρίου της χρονιάς είχαμε κάποια δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία – κατά τη γνώμη του όπως τόνισε – «έχει σχέση. Ήταν και ίδιου μηχανισμού γένεσης, στα μεγαλύτερα γεγονότα από αυτά και πρακτικά έφτασε μέχρι το σημείο του σημερινού σεισμού να καλύψει την περιοχή».

Επιπλέον σημείωσε πως δεν μπορούν να ειπωθεί με βεβαιότητα αν το 5,2 ήταν η κυρία σεισμική δόνηση, αλλά «με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι στα όρια που θα περιμέναμε, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο σίγουρο για την ώρα», υπενθυμίζοντας και την ύπαρξη ενός αρκετά σημαντικού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τέλος, αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό κόλπο ο κ. Καραστάθης σημείωσε πως η συγκεκριμένη είναι μία περιοχή η οποία συνηθίζει να έχει τέτοιου είδους δραστηριότητα, μικροσεισμική, τα τελευταία 20 χρόνια λέγοντας πως έχουν καταγραφεί ακολουθίες τέτοιας μορφής πάνω από 12, ενώ τα μέγιστα μεγέθη που φτάνουν είναι 4 ή 4,5 Ρίχτερ και συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως «η περιοχή του Κορινθιακού κόλπου φιλοξενεί πολύ μεγάλες ενεργές δομές, οι οποίες στο ιστορικό παρελθόν έχουν δώσει σημαντικούς σεισμούς. Έχουμε καιρό να δούμε ισχυρό σεισμό στην περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου και θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ωστόσο για τη συγκεκριμένη ακολουθία θεωρώ ότι πρόκειται περί σμηνοσειράς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος