Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο είχε ο πρωθυπουργός, μετά τις επαφές της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία για το προσφυγικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές στην Άνγκελα Μέρκελ ότι οποιαδήποτε «εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.
Για το μέτωπο του προσφυγικού, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη ενόψει της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στις 18 Φεβρουαρίου, αλλά αυτό που έχει σημασία, πλέον, είναι και η τήρηση των δεσμεύσεων των ευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως της Τουρκίας, που αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό των ροών.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αφού δήλωσε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές», τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο σημειώνοντας ωστόσο ότι η όποια απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του.
Θετικός στο αίτημα εμφανίστηκε ο Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα το μελετήσουν «πολύ σοβαρά».
«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ την προηγουμένη μιας συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Αντιδράσεις
Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία Μέρκελ – Νταβούτογλου το ΚΚΕ, τονίζοντας όπιο η θέση της κυβέρνησης η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού όπως τονίζει το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος