Τρίτο σκάφος με 67 πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Ένα τρίτο σκάφος, ένα καταμαράν με 67 επιβαίνοντες έφθασε τα ξημερώματα στο νησί των Κυθήρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έδεσε στο Λιμνιώνα και οι άνθρωποι αποβιβάστηκαν και κατόπιν εντοπίστηκαν από τις Αρχές. Μεταξύ τους υπάρχουν και παιδιά.

Διαβάστες επίσης Τρεις Τούρκοι υπήκοοι οι φερόμενοι διακινητές των μεταναστών στα Κύθηρα – Μόλις 17 ετών ο ένας

Οι 67 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους άλλους 170 που αφίχθησαν με παρόμοιο τρόπο στο νησί μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι πρόσφυγες ξενύχτησαν στην προβλήτα και το ξημέρωμα τους βρήκε κάτω από τον ήλιο, με τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι τους 40 βαθμούς.

Τελικά, οι πρόσφυγες αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ένα κάμπινγκ που παρέμεινε φέτος ανενεργό και ήδη εκτελούνται εκεί εργασίες, όπως η τοποθέτηση σκιάστρων και σκηνών.

Δείτε εικόνες και βίντεο των προσφύγων στο νησί των Κυθήρων από το κάμπινγκ:
Τρίτο σκάφος με 67 πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο
Τρίτο σκάφος με 67 πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Ο Δήμαρχος των Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «από τα ξημερώματα της 17ης Αυγούστου υπάρχουν τρία περιστατικά στα Κύθηρα με διαφορά λίγων ωρών το ένα από το άλλο. Αυτά τα περιστατικά συνδέονται με διακίνηση από την Τουρκία, εξάλλου συνελήφθησαν ήδη τρεις διακινητές. Τα Κύθηρα βρίσκονται γεωγραφικά σε ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο, είναι στον δίαυλο που ενώνει την ελληνική θάλασσα με την Αδριατική» εξήγησε.

Συνέχισε: «Είναι γεγονός ότι γεωγραφικά είναι μια περιοχή που βάλλεται από αυτό το πρόβλημα. Είχε να εμφανιστεί περιστατικό από πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν πάλι τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου του 2021,είχαμε μέσα σε έξι μέρες 8 περιστατικά. Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την διοικητική απέλαση, γιατί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν μπορεί να μείνει τα Κύθηρα, δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε βραχείας παρανομής.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι δεν είναι δυνατή η παραμονή των προσφύγων στα Κύθηρα, καθώς το νησί τον Αύγουστο έχει 100% πληρότητα. «Ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε ξενώνες, ούτε δωμάτια, ούτε κλειστούς χώρους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Από πλευράς Δήμου, έχει παρασχεθεί η βοήθεια που είναι δυνατή, οι εθελοντές βοηθάνε πάρα πολύ και οι ομάδες κοινωνικής φροντίδας συνδράμουν με παροχή νερού και συσσιτίου. Μας έχει ζητηθεί από το λιμενικό να αναλάβουμε τη μεταφορά προς το λιμάνι όταν θα γίνει η διοικητική απέλαση, μάλλον αύριο, το οποίο και θα κάνουμε», δήλωσε ο κ. Χαρχαλάκης.

«Μερικοί πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι του Καψαλίου, σε ημιστεγασμένο χώρο και μερικοί άλλοι σε ένα δημοτικό κάμπινγκ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται πια με αυτή τη λειτουργία, για λόγους πυρασφάλειας». Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι «τα όσα γράφτηκαν σε κάποια μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή υπήρξε πρόβλημα στη σίτιση και το νερό, είναι ψευδή».

«Ανάμεσα στους πρόσφυγες εντοπίζονται πολλά παιδιά και γυναίκες που υποφέρουν κάτω από το καυτό ήλιο», είπε στην ΕΡΤ ο Μανώλης Χάρος, γνωστός ζωγράφος που βρίσκεται στην περιοχή και προσπαθεί όπως δεκάδες άλλοι κάτοικοι-εθελοντές των Κυθήρων να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να φτάσουν στο νησί κι άλλοι μετανάστες, άφου όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «άνοιξε» η βρύση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Τρία σκάφη με 237 μετανάστες εντοπίστηκαν το τελευταίο 48ωρο στα Κύθηρα, ενώ έως αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί πέντε άτομα που φέρονται ως διακινητές, τρεις υπήκοοι Τουρκίας και δύο υπήκοοι Ρωσίας.

Στο πρώτο σκάφος που ήταν ιστιοφόρο και είχε προσαράξει στη θαλάσσια περιοχή Πίσω Γιαλός Καψαλίου, εντοπίστηκαν 97 άτομα (15 γυναίκες και 82 άνδρες) μεταξύ των οποίων και οι τρεις Τούρκοι φερόμενοι ως διακινητές 30, 29 και 17 ετών.

Το δεύτερο σκάφος που ήταν και αυτό ιστιοφόρο εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Καψαλίου νότια των Κυθήρων.

Σε αυτό επέβαιναν συνολικά 73 άτομα (6 γυναίκες, 46 άντρες και 21 ανήλικοι) μεταξύ των οποίων και οι δύο συλληφθέντες Ρώσοι υπήκοοι που φέρονται ως διακινητές, ηλικίας 41 και 34 ετών.

Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος στο οποίο επέβαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 73 μετανάστες, οι περισσότεροι Ιρακινοί και Ιρανοί.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος