Στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης του εξαμήνου για την 3η δόση – Προστίθεται και το Moderna στην πλατφόρμα

Το ενδεχόμενο μείωσης του εξαμήνου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου αναμένεται να απασχολήσει σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ τη σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την προσθήκη και του σκευάσματος της Moderna ως επιλογή για την αναμνηστική τρίτη δόση εμβολίου, ενώ η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην αργοπορούν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση ακόμα κι αν εμφανίζουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, καθώς τα σχετικά τεστ αρκετές φορές παραπλανούν.

Τα ραντεβού για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα στις 12 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, θα γίνεται η μισή δόση της κανονικής.

Οι πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν σε τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Οσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου, μπορούν να το κάνουν μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19 παρατηρείται τις τελευταίες 7 ημέρες. Για την πρώτη δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η αναμνηστική δόση γινόταν μόνο Pfizer. Προϋπόθεση για τη χορήγηση, είναι να έχουν περάσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, AstraZeneca ή Moderna και 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μειωμένη ανοσία και στους 50αρηδες

Το τελευταίο διάστημα διατυπώνονται απόψεις από επιστήμονες για μείωση του διαστήματος του εξαμήνου.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται από την χορήγηση της δεύτερης δόσης, κάτω από τους έξι μήνες.

«Θα δίνεται η δυνατότητα και στους πέντε μήνες να μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί. Αυτό ήδη ισχύει για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, με την επέλαση της μετάλλαξης Άλφα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και αυξήθηκε πάρα πολύ η μεταδοτικότητα και το ιικό φορτίο που παράγει το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Αυτό εντάθηκε μετά το τέταρτο κύμα του Αυγούστου. Αυτή την στιγμή έχουμε μειωμένη ανοσία τουλάχιστον στα άτομα που είναι πάνω από 50 ετών και έχουν κάνει το εμβόλιο τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο».

Τσάκρης: Θα μπορούσε και νωρίτερα από τους 6 μήνες η τρίτη δόση

Το θέμα είχε θέσει και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα θα συγκεντρώνονται πιστεύω ότι και πριν το εξάμηνο η συμβολή της τρίτης δόσης θα είναι σημαντική για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης απέναντι στον ιό, κι αυτό γιατί η ανοσιακή μνήμη εξασθενεί απέναντι στον κορονοϊό και δεν μπορούμε να έχουμε ανοσία εφ’ όρου ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοίνωσε το ΕΚΠΑ η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο SARS-CoV-2 με τις παραλλαγές/μεταλλάξεις του ήρθε και θα παραμείνει, περνώντας κάποια στιγμή από την κατάσταση της πανδημίας σε μια επιδημική μορφή. Προς το παρόν, ο εμβολιασμός αποδεδειγμένα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα μας απέναντι σ’ αυτόν τον ιό που δεν σταματά να μας αιφνιδιάζει, καθώς η υψηλή κυκλοφορία του στην κοινότητα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για νέες μεταλλάξεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τη διαχείριση της πανδημίας.

Όμως ο εμβολιασμός δεν σημαίνει απόλυτη προστασία. Εξαιτίας κάποιων καινούργιων, παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής μας απάντησης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η ανοσία απέναντι στους κορωνοϊούς γενικότερα (μέσω του εμβολίου ή νόσησης) εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στο κοινωνικό μας περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις.

Αλλά και πάλι, δεν είμαστε άοπλοι. Απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα, η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση.

Τα στοιχεία από το Ισραήλ, όπου η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ήδη από την ηλικία των δεκαέξι ετών, προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς (έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες) έρχονται να το επιβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.

Η τρίτη δόση είναι, λοιπόν, απαραίτητη τόσο για την ατομική μας προστασία όσο και για την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του συστήματος, ας μην διστάσουν να το κάνουν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος