Toυρισμός: Ποιες είναι οι τάσεις για φέτος και την μετα-Covid εποχή;

Ποιες τάσεις διαγράφονται για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα και διεθνώς, τόσο βραχυπρόθεσμα, σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν και εκείνη του 2022, όσο και πιο μακροπρόθεσμα.

Toυρισμός: Ποιες είναι οι τάσεις για φέτος και την μετα-Covid εποχή;Απαντήσεις στα ζητήματα αυτά αναζητήθηκαν στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου, με προσκεκλημένο τον Πάρη Τσάρτα, καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία π.χ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, το 56% των Ευρωπαίων εκδηλώνουν την πρόθεση να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα φέτος το καλοκαίρι και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών επιλέγει να ταξιδέψει σε κράτος της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επίσης, περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων θα μετακινηθούν αεροπορικώς φέτος για διακοπές, ενώ το 36% διαλέγει να μετακινηθεί με αυτοκίνητο. Στην κορυφή των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών βρίσκεται η Ισπανία με το 10,4% των Ευρωπαίων να την επιλέγουν για τις θερινές τους διακοπές.

Ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 9% των προτιμήσεων η Ιταλία, στην τρίτη θέση με 7% η Γαλλία, στην τέταρτη θέση η Ελλάδα με 6,2% και στην πέμπτη η Γερμανία με 5,2% (για τους Βρετανούς κορυφαίος προορισμός αναδεικνύεται η Πορτογαλία λόγω των μέτρων της κυβέρνησης Τζόνσον για την επιβολή καραντίνας σε όσους δεν θα επιστρέφουν από πράσινες περιοχές).

Αντιθέτως, οι Αμερικανοί αναμένεται να ταξιδέψουν εφέτος το καλοκαίρι κυρίως εντός αμερικανικής επικράτειας. Για τους δε Αμερικανούς που θα μετακινηθούν στο εξωτερικό για θερινές διακοπές, οι κορυφαίοι προορισμοί είναι κατά σειρά οι η Ιταλία, το Μεξικό, η Γαλλία, οι Μπαχάμες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο τουριστικών κρατήσεων Virtuoso.

Επίσης, σημαντικό ρόλο για τον ενδοευρωπαϊκό τουρισμό αναμένεται να παίξει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που παρουσιάστηκε στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ.

Έτσι, βοηθούντων των εμβολιασμών και με την τουριστική σεζόν να έχει ανοίξει εδώ και 3 εβδομάδες, τα στοιχεία παρουσιάζουν μια σχετική βελτίωση. Ωστόσο, οι προβλέψεις προσγειώνουν σε ποσοστά 40%-50% συγκριτικά με την κίνηση που είχε η Ελλάδα το 2019, αν και ακόμη μια σειρά από υγειονομικές και άλλες κοινωνικοοικονομικές παράμετροι επηρεάζουν το τι θα συμβεί το φετινό τουριστικό καλοκαίρι για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Από την άλλη, οι μεταβολές συνηθειών, η επίγνωση κινδύνων και οι αλλαγές ιεραρχήσεων που δημιούργησε η πανδημία θα είναι κάτι περαστικό και θα αλλάξουν τα δεδομένα στον τουρισμό και τα ταξίδια μόνο για περιορισμένο διάστημα ή θα υπάρξει ένα μονιμότερο αποτύπωμα και στην μετα-Covid εποχή; Π.χ. μεγα-γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ακόμη υπάρχει περίπτωση να αναβληθούν για 2η χρονιά ή να οργανωθούν οριακά, άλλες παγκόσμιες πολυάνθρωπες συναντήσεις, συχνά διεθνή συνέδρια κλπ. μπορεί να υποστούν αλλαγές διαρκείας;

Και εν τέλει, πέραν των επιτακτικών αναγκών για την επιβίωση του ελληνικού τουριστικού τομέα για φέτος και τα επόμενα 1-2 χρόνια, η κρίση που δημιουργεί η πανδημία είναι ένας -επιπλέον- λόγος για επανεξέταση του ελληνικού τουρισμού; Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και αναπροσαρμοσμένη χρήση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που θα κατευθυνθούν σ’ αυτό τον τομέα τα επόμενα χρόνια;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος