Το σύμφωνο συμβίωσης, μετά από καταδίκες αλλά και αντιδράσεις, γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα (vid)

Η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, έπειτα και από μια σειρά συμβιβασμών και υποχωρήσεων, είναι πια πραγματικότητα και στην Ελλάδα με την υπερψήφισή του από τη Βουλή. 

Η άρνηση της θέσπισής του, έδωσε έναυσμα για την καταδίκη της χώρας μας. Θεωρήθηκε αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, ισονομίας και εξασφάλισης ίσων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις ακραίων κύκλων, και ενστάσεις από την πλευρά της Εκκλησίας. Πάντως ψηφίστηκε με πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και των άλλων κομμάτων αφού πολλοί ψήφισαν κατά συνείδηση.

Να μην αφήσουμε το σκοτάδι να κυριαρχήσει τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή. Με το σύμφωνο συμβίωσης κλείνει ένας κύκλος ντροπής για το ελληνικό κράτος, είπε ο πρωθυπουργός.

Εξήντα δύο βουλευτές , έξι υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων ανέβηκαν στο Βήμα της Ολομέλειας και μίλησαν για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προχώρησε σε βελτιώσεις ώστε να μην υπάρχει καμμία παρερμηνεία στο θέμα της υιοθεσίας ή τον πολιτικό γάμο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης –είναι ένα σημαντικό θέμα, είναι δύο άτομα που

αγαπιούνται και θέλουν να είναι μαζί.

Η Νέα Δημοκρατία έθεσε τρεις κόκκινες γραμμές που την κάνουν να είναι επιφυλακτικοί. : το θέμα της υιοθεσίας, του πολιτικού γάμου και της ιθαγένειας. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπε χαρακτηριστικά: “Πήρατε τις διατάξεις από το σύμφωνο συμβίωσης των ετερόφυλων και τα αντιγράψατε. Ανοίγει ο δρόμος γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής είπε: Είμαστε υπέρ του θεσμού της οικογένειας ,ποιος θα είναι ο πατέρας και ποια θα είναι η μάνα.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ναι στο σύμφωνο άσκησε όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον αριθμό των τροπολογιών που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ δια του Γιάννη Γκιόκα  τόνισε ότι καταψηφίζει καθώς θεωρεί ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν γεννά οικογενειακά δικαιώματα. Ο Γιάννης Γκιόκας είπε ότι ο στόχος δεν είναι η προστασία αλλά η θεσμική αναγνώριση για απόκτηση παιδιών

Σκληρές εκφράσεις αντάλλαξαν στη Βουλή ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού και ο Κώστας Κατσίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η Ένωση Κεντρώων έκανε λόγο για τα δικαιώματα των ανθρώπων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μάριος Γεωργιάδης.

Οι αντιδράσεις

Ό,τι είναι έξω από τον τρόπο ζωής της Εκκλησίας είναι εκτροπή, σχολίασε ο αρχιεπίσκοπος, ενώ ο μητροπολίτης Αμβρόσιος έβαλε τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα σε όλο το Αίγιο. Η Εκκλησία θα έπρεπε να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, δηλώνουν υποστηρικτές του συμφώνου και ομοφυλοφιλικές εκδηλώσεις που έκαναν συμβολική διαμαρτυρία έξω από τη Μητρόπολη.

Στο Αίγιο σήμερα έκαναν μεγάλη Παρασκευή. Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος ξαναχτύπησε. Έδωσε εντολή να χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες σε ολη την πόλη του Αιγίου. Ο λόγος; Η ψήφιση της επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.

Την επίσημη θέση της εκκλησίας εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στην Αργολίδα. Είπε συγκεκριμένα: «Η Εκκλησία έχει τα πιστεύω της. Αυτοί που είναι στην Εκκλησία και πιστεύουν έχουν έναν τρόπο ζωής. Ότι είναι έξω από αυτό, είναι εκτροπή από τη ζωή».

Το σύμφωνο συμβίωσης, μετά από καταδίκες αλλά και αντιδράσεις, γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα (vid)Ομοφυλοφιλικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μητρόπολη της Αθήνας. Διαμαρτυρήθηκαν με…. φιλιά για τη στάση της εκκλησίας στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.

Ο Αντώνης Σιγάλας, μέλος του ΟΛΚΕ δήλωσε ότι η εκκλησία θα έπρεπε τουλάχιστον να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και αυτό που ζητάμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να μας αφήσουν να ζήσουμε επιτέλους με αξιοπρέπεια και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά που έχουν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι

Κάποιοι από τους περαστικούς ενοχλήθηκαν με την αμφίεση των διαμαρτυρόμενων.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης ζητά το Άγιο Όρος. Η Ιερά Κοινότητα έστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης και τους βουλευτές ζητώντας να μην προχωρήσει η ψήφιση το νομοσχεδίου προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση.

Υποστηρικτές της ψήφισης του νομοσχεδίου συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα καλώντας όλο τον κόσμο να στηρίξει το σύμφωνο συμβίωσης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, Ελίνα Κολύβα, Αθανασία Σταμοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Αλ. Τσίπρας για το σύμφωνο: Κλείνει ένας κύκλος ντροπής για το ελληνικό κράτος – Πού συμφωνούν οι αρχηγοί (vid)
Διαφοροποιήσεις βουλευτών και έντονες αντιπαραθέσεις στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος