Το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Μίκη Θεοδωράκη -Φ. Απέργης: Πρωταγωνιστής θαυμάτων και τραυμάτων του Ελληνισμού

Κάθε Έλληνας συμμετέχει στο πένθος για την μεγάλη προσωπικότητα του Ελληνισμού, είπε ο διευθυντής της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Φώτης Απέργης ενώ ξεκίνησε και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Δεν θα ξεχαστούν και οι ξένες διασκευές του μεγάλου Έλληνα, όπως η μουσική στην ταινία Σέρπικο,  για το soundtrack της οποίας ο σκηνοθέτης της ταινίας Σίντνεϊ Λουμέτ, έστειλε βοηθό ώστε ο Μίκης να γράψει την μουσική ενώ άλλαζε πτήσεις και αλώνιζε την Ευρώπη στον αγώνα του κατά της δικτατορίας, είπε ο κ. Απέργης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε την ελληνική περιπέτεια και πολύ συχνά πρωταγωνίστησε σε αυτήν, τραγωδώντας τα τραύματα και τα θαύματα του Ελληνισμού, πρόσθεσε ο διευθυντής των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ κλείνοντας με μια φράση του έτερου μεγάλου, Μάνου Χατζηδάκη: «Ο καθένας πρέπει μόνος του να ανακαλύψει την αξία τέτοιων προσωπικοτήτων σε μια εποχή που όλα φθηναίνουν.  Δεν είναι τυχαίο ότι νέοι καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους, από την μπαλάντα ως το ραπ, έχουν διασκευάσει Θεοδωράκη συγκινούμενοι από τα τραγούδια του.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 για τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

«Το Δεύτερο Πρόγραμμα υπάρχει λίγο λιγότερα χρόνια από όσα διήρκεσε η δημιουργική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη. Σας καλούμε να έρθετε κοντά μας, για να νιώσουμε όλοι λιγότερο μόνοι σε αυτόν τον οδυνηρό αποχαιρετισμό.

Ελάτε να ακούσουμε πώς ξεκίνησαν όλα τον Ιούλιο του 1925 στη Χίο, πού έδωσε την πρώτη συναυλία του σε ηλικία 17 ετών, πώς αντιστάθηκε στους κατακτητές την περίοδο της κατοχής, πώς εκδιώχθηκε για τις ιδέες του ήδη αμέσως μετά την απελευθέρωση. Η εξορία, ο πολιτικός Μίκης, η συμμετοχή του στην οργιώδη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Μουσικής τη δεκαετία του ’60.

Θα ακούσουμε τον ίδιο να μιλάει για όσα έζησε, ακολουθώντας στην πραγματικότητα την ιστορία της χώρας μας τον 20ο αιώνα. Η ζωή του Μίκη είναι η ζωή της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα.

Οι παραγωγοί του πιο ιστορικού ραδιοφώνου μουσικής και πολιτισμού της Ελλάδας, με σεβασμό και βαθιά θλίψη θα σας μιλήσουμε για τον Μίκη που αγαπήσαμε, τον Μίκη που μας ξεσήκωσε, τον λυρικό Μίκη, τον παγκόσμιο Μίκη και το μουσικό στίγμα του στη διεθνή δισκογραφία, θα ακούσουμε τον κοινωνικό λόγο του Θεοδωράκη, θα ψηλαφήσουμε τις ανθρώπινες μορφές στο έργο του, θα θυμηθούμε τον κινηματογραφικό και τον θεατρικό Μίκη, θα μάθουμε άγνωστες ιστορίες από τις περιοδείες του σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Στο Δεύτερο, μόνο, θα ακούσουμε την ιστορική συναυλία του 2006 από τη Ζάτουνα ή τη μοναδική συναυλία του Μίκη από τη Μακρόνησο το 2003.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 παραγωγοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, εκφράζουμε τη μεγάλη θλίψη μας για το χαμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Μίκη Θεοδωράκη σε ευχαριστούμε για όλα. Στην αγκαλιά μας απόψε σαν άστρο κοιμήσου…»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος