Πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ζελένσκι – Το παρασκήνιο της αποκλειστικής συνέντευξης του Ουκρανού προέδρου στην ΕΡΤ

Το παρασκήνιο της Συνέντευξης που πήρε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την ΕΡΤ δίνει με παραστατικό τρόπο από την Κρακοβία, όπου βρίσκεται στο ταξίδι της επιστροφής του από το Κίεβο, ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης στην εκπομπή “Συνδέσεις”. “Είχαμε συναίσθηση της ιστορικότητάς της και προσπαθούσαμε να καταγράψουμε κάθε στιγμιότυπο”.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

“Το ραντεβού με τα στελέχη της ουκρανικής Προεδρίας κλείστηκε, για λόγους ασφαλείας, μέσω εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, σε ένα από τα οδοφράγματα, στο κέντρο του Κιέβου. Εκεί συναντήσαμε κάποιους άνδρες με στρατιωτική περιβολή, που αποδείχτηκε ότι είναι από την υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής προεδρίας . Μας είπαν – σε μένα και το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ- “αφήστε τα αυτοκίνητα και πάρτε στα χέρια όλον τον εξοπλισμό”

Επειδή στη διαδρομή “χαζεύαμε” τα κτήρια και την πόλη, μας επανέφεραν λέγοντάς μας “κάντε λίγο γρήγορα γιατί πρέπει να περάσετε άλλα τρία επίπεδα ασφαλείας, όπως και συνέβη.

Το γραφείο όπου συναντήσαμε τον Ουκρανό Πρόεδρο είναι στο προεδρικό Μέγαρο, που είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων, που βρίσκονται στο κέντρο του Κιέβου στην Πλατεία Μαϊντάν. Φτάνοντας εκεί, συνειδητοποιήσαμε ότι στο σημείο είχαν μαγνητοσκοπηθεί και δοθεί στη δημοσιότητα κάποια βίντεο τις πρώτες ημέρες του πολέμου του προέδρου Ζελένσκι με τους επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, θέλοντας να δείξει ότι είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη.

Για να φτάσουμε ως το γραφείο του Προέδρου χρειάστηκε να περάσουμε έναν ακόμα έλεγχο αφήνοντας για λόγους ασφαλείας τα κινητά τηλέφωνα και όλες της ηλεκτρονικές συσκευές που είχαμε μαζί, εκτός βέβαια από τις απολύτως απαραίτητες, όπως κάμερες, μικρόφωνα κ.ά. Μας παραχώρησαν ένα μισάωρο για να τα στήσουμε και να προετιμαστούμε για την συνέντευξη που θα είχε διάρκεια, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα με την υπηρεσία Τύπου, 30 λεπτά”.

“Ιδιαίτερα ζεστός και επικοινωνιακός”

Όταν μπήκε στο γραφείο του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μας χαιρέτησε όλους με θερμή χειραψία.

«Γεια σου Γιάννη, σ’ ευχαριστώ πολύ που ήρθες» είπε, ενώ μια συνεργάτιδά του σέρβιρε δύο κούπες καφέ. Μας ευχαρίστησε και άλλες φορές που ήρθαμε γιατί όπως είπε “Είναι πολύ σημαντικό για μας να επικοινωνήσουμε το τι συμβαίνει στην Ουκρανία προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας”

Κάναμε και ένα καλαμπούρι, ενώ δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να σπάσει ο πάγος. Είναι ιδιαίτερα ζεστος και επικοινωνιακός άνθρωπος

Με ρώτησε από που έρχομαι και όταν του είπα από την Αθήνα μου είπε ότι «Έχω επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα σας, κυρίως τη Ρόδο και την Κρήτη, ποτέ όμως την Αθήνα»

«Δεν χάνετε τίποτα αλλά παρ’ όλα αυτά, μόλις τελειώσει όλο αυτό να την επισκεφθείτε» του απάντησα.

«Ναι, θα έρθω μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο» αποκρίθηκε.

Το ενδιαφέρον είναι πως δεν έλεγε “όταν τελειώσει ο πόλεμος αλλά όταν νικήσουμε” και όπως μου είπε με τη χαρακτηριστική ένρινη φωνή του αυτό απαντά και στην γυναίκα του και τα παιδιά του “όταν τον ρωτάνε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Τους απαντά όταν θα νικήσει η Ουκρανία”

Είχα μία δεξαμενή ερωτήσεων να του κάνω. Φύγαμε από το συμφωνηθέν 30λεπτο, μείναμε τουλάχιστον 45 λεπτά κουβεντιάζοντας και σταματήσαμε όταν ο εκπρόσωπός του ο Σεργκέϊ Νικοφόροφ μας έκανε νόημα να συντομεύσουμε. Σε αυτό το σημείο, του κέρδισα μία ερώτηση ” εάν θεωρεί ότι η εμπειρία του πολέμου τον έχει αλλάξει” και μου απάντησε “προσπαθώ να μην αλλοιωθώ από όλη αυτή την εμπειρία. Όλους τους Ουκρανούς τους έχει αλλάξει η εμπειρία του πολέμου. Έχουν αλλάξει αξίες, τους ενδιαφέρει μόνο η ασφάλεια η δική τους και των παιδιών τους”.

Το ταξίδι στο Κίεβο 

Περιγράφοντας το ταξίδι από την Κρακοβία προς το Κίεβο και πίσω πάλι, ο Γιάννης Σουλιώτης σημείωσε πως δεν συνάντησαν μπλόκα στη διαδρομή, πολλά από αυτά είχαν εγκαταλειφθεί.

“Φτάνοντας στο Κίεβο ουσιαστικά καταλαβαίνεις ότι η χώρα ήταν σε πόλεμο. Αφενός γιατί τα βενζινάδικα δεν είχαν καθόλου καύσιμα, παρόλο που πουλάνε βενζίνη και πετρέλαιο με το δελτίο αυτό είναι πρόβλημα για την πόλη του Κιέβου, αφετέρου διασχίζεις περιοχές και βλέπεις κατεστραμμένα κτήρια από βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις καμένα τανκς κατά μήκος του δρόμου και τώρα είναι σε διαδικασία να τα απομακρύνουν”.

“Η πυραυλική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί και μια Ουκρανή δημοσιογράφος έγινε ένα χιλιόμετρο από το ξενοδοχείο μας. Είμασταν στον 15ο όροφο του ξενοδοχείου όταν συνέβη. Τις επόμενες ημέρες όλα ήταν ήσυχα και όταν φτάσαμε δυτικά στη Λβιβ η ζωή κυλούσε στους κανονικούς ρυθμούς της”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος