Lockdown: Την Τετάρτη στο τραπέζι ο οδικός χάρτης για σταδιακή έξοδο

Συνεδριάζει την Τετάρτη στις 10:00 το πρωί η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών προκειμένου να αποτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει όλα τα ισχύοντα μέτρα και θα εισηγηθεί αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη της δεδομένη κόπωση των πολιτών από τη συνεχή εφαρμογή των περιορισμών. Αναμένεται να εξεταστεί ένας χρονικός ορίζοντας για τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που συμβάλουν στην πανδημία.

Κατά αρχή φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών, ακόμη και από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς στις 29 Μαρτίου. Εξετάζεται δε και η αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα.

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Alpha 989.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μια ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)» είπε αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Γώγος αναφέρθηκε στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού λέγοντας ότι έχει πιθανότητες να μεταδώσει τη νόσο σε 3 με 7 ημέρες ή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι 14 ημέρες. Εκτίμησε πως μέχρι το Μάϊο τα πράγματα θα είναι καλυτέρα γιατί θα υπάρξει εμβολιασμός μεγάλου μέρους των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων

Για μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο λοιμωξιολόγος Στέλιος Ασημακόπουλος από τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος εστίασε στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος που προκαλεί υπερ μετάδοση της νόσου περίπου 70% μεγαλύτερη από το αρχικό στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή άρση του lockdown εκτίμησε ότι υπάρχει κόπωση και χαλάρωση της επιτήρησης των μέτρων τάχθηκε υπέρ του συντεταγμένου ανοίγματος του λιανεμπορίου εκτιμώντας ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο επιδημιολογικό φορτίο.

Δραματική πάντως εξακολουθεί να είναι η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει πλέον το 100%.

Κλειστά είναι από σήμερα έως τις 29 Μαρτίου τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία.

Δεν υπάρχει κανένα σενάριο ματαίωσης της σχολικής χρονιάς, διαβεβαίωσε μέσω του Πρώτου Προγράμματος η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, σημειώνοντας πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων κρίσιμων εβδομάδων παραμένει το χτίσιμο της  ανοσίας της κοινότητας, μέσα από την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου, στη χώρα μας αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί.

Εν τω μεταξύ, σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της που εκδόθηκε πριν από μισή ώρα περίπου.

Η συνεδρίαση σήμερα έγινε στον απόηχο των αναστολών της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca απο πολλες ευρωπαϊκές χωρες εξαιτίας περιστατικών θρόμβωσης χωρίς ωστόσο να έχουν εξαχθεί ξεκάθαρα συμπεράσματα για τη συσχέτιση του εμβολίου με τα επίμαχα περιστατικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος