Την χωρίς χρονοτριβή, εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ζητά η η κυβέρνηση και επιδιώκει τον καλύτερο συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών μέσω και του νέου Κυβερνητικού Συμβουλίου.
Στη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα ότι παρά τις δυσκολίες όλοι πρέπει να δουλέψουν για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όσα αποφασίστηκαν.
«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του καθώς οι ροές από την γείτονα παραμένουν υψηλές.
«Για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. Πρώτη προϋπόθεση, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν έως αυτή την ώρα, την Δευτέρα, οι ροές από την Τουρκία ήταν κατά πολύ μειωμένες
Ως εκ τούτου, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τη μειωμένη ροή και αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ή αν είναι τυχαία.
«Και άλλες φορές, πριν από κάποια κρίσιμη Σύνοδο ή μετά από κάποια έντονη αντίδραση της Αθήνα, οι ροές έχουν μειωθεί. Το ζήτημα είναι, αυτή η εικόνα να σταθεροποιηθεί», τόνιζε κυβερνητική πηγή στην ΕΡΤ.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το πρωί στο Μαξίμου έκανε ειδική αναφορά στις ροές από την Τουρκία, μη κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως η γείτονα δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στις υποχρεώσεις.
Μάλιστα η Αθήνα απέστειλε αίτημα προς την Κομισιόν να ζητήσει από την Αγκυρα την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς μέχρι το πρωί έφταναν διαρκώς στα ελληνικά νησιά πλοιάρια με μετανάστες.
Η Αθήνα την ίδια ώρα προχωρά σε αναβάθμιση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την ίδρυση 2 γενικών γραμματειών:
1. Γενική Γραμματεία Πρώτης Υποδοχής
2. Γενική Γραμματεία Ασύλου
Ταυτόχρονα το βλέμμα παραμένει στραμμένο στην ευρωπαϊκή συνδρομή με την κυβέρνηση να επισημαίνει ότι θα προσαρμόσει τάχιστα τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της χώρας μας με τους Ευρωπαίους στα θέματα Ασύλου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το εξειδικευμένο προσωπικό που θα απαιτηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ελλάδα είναι 4000 υπάλληλοι 1500 Ελληνες και 2500 από άλλα κράτη μέλη, με στόχο η αποστολή τους η οποία έχει ξεκινήσει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου.
Παράλληλα η FRONTEX ζητά από τα κράτη-μέλη συνολικά 1500 αστυνομικούς και 50 ειδικούς σε θέματα επανεισδοχής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, ενώ η Γερμανία στέλνει 200 αστυνομικούς και 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Σχετικές ειδήσεις:
Αλ. Τσίπρας: Ανηφορικός ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας – Δ. Αβραμόπουλος: Από την Τρίτη οι πρώτες επιστροφές (vid)
Κομισιόν: Αποστέλλονται στην Ελλάδα 4.000 εμπειρογνώμονες μέχρι τις 28 Μαρτίου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος