Την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για δημοσκοπήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας στη Βουλή ενώ κάλεσε τους δημοσκόπους να σταματήσουν να κάνουν πολιτική.
Aπαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Θανάση Παπαχριστόπουλου, άφησε αιχμές ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται πολλές φορές από ορισμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι αναξιόπιστα, καθώς δεν αναλύονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, αλλά έχουν άλλα, αλλότρια, ελατήρια.
Ο κ. Παππάς μίλησε για αμείλικτη πραγματικότητα σε ότι αφορά την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι ήταν τερατώδεις οι αποκλίσεις των δημοσκοπήσεων, τόσο κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος όσο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν ανέλυαν τα στοιχεία με επιστημονική μεθοδολογία.
Παράλληλα, άφησε αιχμές και κατά της ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, το οποίο, όπως είπε, έχει ένα μεγάλο κομμάτι αρμοδιοτήτων για να ελέγχει και να παρεμβαίνει και μίλησε για ΜΜΕ που είναι υπόλογα για τον τρόπο που επιλέγουν, διεξάγουν και παρουσιάζουν τις δημοσκοπήσεις αλλά και για ασυδοσία που υπάρχει σε ότι αφορά τις έρευνες που δημοσιεύονται στον τύπο και πολύ περισσότερο στο διαδίκτυο.
«Υπάρχει νόμος και επιστημονικό πλαίσιο που υποτίθεται καθορίζει τις δημοσκοπήσεις. Φαίνεται όμως ότι δεν αρκετό, γιατί, κακά τα ψέματα, οι δημοσκοπήσεις γίνονται εργαλεία πολιτικής, το αποτέλεσμά τους γίνεται λεζάντα και η λεζάντα θέμα σε πολιτικό πάνελ. Είναι πλήγμα για τη δημοκρατία, να υπάρχουν εργαλεία που έχουν καταπέσει στα μάτια της κοινής γνώμης» είπε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι εν αναμονή των προτάσεων του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και πρόθεση της είναι να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο, εστιάζοντας στο θέμα της εποπτείας.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, από την πλευρά του χαρακτήρισε μείζον θέμα την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μπουν κανόνες στην ασυδοσία που υπάρχει σήμερα.
«Θέλουμε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αλλά και να υπάρξει ευθύνη από όλους. Υπάρχει όμως και η αυστηρότερη τιμωρία. Και είναι η αναξιοπιστία και η ανυποληψία, το να μιλάς και να μην σου δίνει κανείς σημασία» κατέληξε, από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-1, ΑΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος