Σε ποιους θα γίνεται γ’ δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα (video)

Με εμβόλια mRNA θα γίνεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου ανακοίνωσε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου. «Θα ανοίξει η πλατφόρμα και τα άτομα που θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού. Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού» εξήγησε.

«Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου  ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανανεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση» ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως είπε την προηγούμενη Τρίτη έγινε συνεδρίαση των αρμοδίων για το θέμα και η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μια δόση mRNA για εκείνους που έκαναν δυο δόσεις AstraZeneca ή το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Oι αρμόδιες επιτροπές λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα βιβλιογραφία και τις απόψεις των επιστημονικών εταιρειών προέβησαν στη σύσταση της αναμνηστικής δόσης που θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κίνδυνου: μεταμοσχευμένους, άτομα σε λίστα για μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια, με καρκίνο υπό αγωγή και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Μία άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και των ανεμβολίαστων. Είπε ακόμα ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.

«Αναντίρρητα με την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης, όμως και πάλι στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος