Στη μετάλλαξη Δ αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Τόνισε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση των εμβολιασμών και ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Όλοι ξέρουμε ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης, αλλά ας μην ξεχνάμε διανύουμε περίοδο επιδημίας κι αυτό μπορεί να απειλήσει την ελευθερία και την άνεση όλων μας τους μήνες που ακολουθούν, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
«Όλοι να κάνουν τις δυο δόσεις εκτός από τις περιπτώσεις του μονοδοσικού εμβολίου» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε ότι η προστασία μετά από δυο δόσεις AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου από τη μετάλλαξη Δ ανέρχεται σε 92% ενώ με το Pfizer φτάνει το 96%. «Ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας είτε της Moderna είτε της Johnson & Johnson. Η προστασία όμως με μια δόση εμβολίου δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%».
Είχαμε μπει σε κλίμα αισιοδοξίας, αλλά φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρήγορα είπε η κ. Θεοδωρίδου. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μετάλλαξη Δ είναι η πιο μεταδοτική από όλες και από «μετάλλαξη προς παρακολούθηση» μπήκε στην κατηγορία «μετάλλαξη ιδιαίτερα ανησυχητική».
Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 29 περιπτώσεις και προβλέπεται ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα επικρατήσει έως το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δ.
Σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος η μετάλλαξη Δ έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενώ όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δ θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου με τα οποία, όπως ανέφερε, υπήρξε σχετικά σύντομα υψηλό ποσοστό ανοσίας. «Η εμφάνιση επομένως επιδημικής έξαρσης – έστω μικρής- στο Ισραήλ σε ανεμβολίαστους ενήλικες δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα μοντέλο -εμβολιασμού δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη Δ. Άρα η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%».
Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον μεγάλο αριθμό των περιπτώσεων κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού».
Πρόσθεσε ακόμα ότι: «τα στοιχεία που δίνει κάθε εβδομάδα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους δείχνουν ικανοποιητική πορεία που δεν πρέπει να ανακοπεί και μάλιστα πρέπει να επιταχυνθεί. Υπάρχουν οι νέοι που ίσως θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους ή δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τη σημασία του εμβολίου. Υπάρχουν οι αναβλητικοί ή αυτοί που εφησυχάζουν επειδή διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας και νομίζουν ότι υπάρχει ύφεση της επιδημίας χωρίς τη δική τους συμμετοχή με εμβολιασμό και υπάρχουν και τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, τον πιο επικίνδυνο τον πιο μεταδοτικό, της παραπληροφόρησης. Ο ρόλος των ήδη εμβολιασμένων στο θέμα της παρότρυνσης των διστακτικών είναι καθοριστικός όπως και η σωστή στοχευμένη ενημέρωση για αυτούς που διστάζουν ακόμη να εμβολιαστούν. Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη. Οι ιοί πολεμούν με τις μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με την έρευνα και την παρασκευή εμβολίων».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος