Θάνος Ασκητής: Οι «ανοιχτές» σχέσεις και η μονογαμία στην εποχή της Covid-19

H «ανοιχτή σχέση φαίνεται να επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες, ως αποτέλεσμα του ναρκισσισμού και του «εγώ» που κυριαρχεί στη σημερινή ζωή. Η σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου «παρακολουθεί» τις κοινωνικές εξελίξεις και «τρέχει» μαζί τους, είπε μεταξύ άλλων, ο ψυχίατρος–σεξολόγος, Θάνος Ασκητής, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στούντιο 4» για όλα όσα απασχολούν τα ζευγάρια στο επίμαχο θέμα της μονογαμίας.

Ο  Θάνος Ασκητής, εξήγησε μέσω μιας ιστορικής αναδρομής πως η μονογαμία διαμορφώθηκε ως κανόνας για το ζευγάρι, αφού η πιστοποίηση της πατρότητας είχε  πρωταρχική σημασία. Ανέφερε ότι τελικά είμαστε μονογαμικοί στο κληρονομικό φάσμα της εξέλιξης και όχι στο σεξουαλικό. Φαίνεται πως η βιολογία ακυρώνει τη μονογαμία αλλά και οι σύγχρονες κοινωνικές σχέσεις, δείχνουν να ευνοούν τις ερωτικές συνευρέσεις με περισσότερους από έναν συντρόφους.

Οι δύο σύντροφοι, στην ανοιχτού τύπου σχέση, συμφωνούν από κοινού στο να βλέπουν άλλους ανθρώπους είτε συναισθηματικά είτε σεξουαλικά είτε και τα δύο. Αν και, κυρίως, οι ανοιχτές σχέσεις έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα.

«Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία συμβιώνουν κοινωνικά δομημένα και όχι ψυχικά δεμένα σε ρόλους και συμπεριφορές έτσι ώστε να αναπληρώνουν τα κενά που έχουν, μέσα από προσωπικές διαφυγές», ανέφερε ο Θάνος Ασκητής.

«Στην Covid-19 εποχή αποκαλύφθηκε η ασχήμια στις σχέσεις. Ζούμε σε ψυχική υπερφόρτιση. Η περίοδος αυτή έχει πάρα-πολύ άγχος, φοβία και υστερία. Για το λόγο αυτό βλέπουμε εγκλήματα με πολλή βία και θυμό. Ο θυμός δείχνει την ατομική μοναξιά».

Παρακολουθείστε το βίντεο με όλη τη συζήτηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος