Κοντά στο 70% των κρουσμάτων οι μολύνσεις της Όμικρον σε 5 περιφέρειες

Οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από 5 περιφέρειες (Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη) δείχνουν ότι «ο μέσος όρος των κρουσμάτων της Όμικρον είναι κοντά στο 70%», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Σημείωσε ότι η εικόνα είναι παρόμοια στις νοσηλείες από την Όμικρον, προσθέτοντας ότι στην Αττική το 70% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι από τη νέα μετάλλαξη.

Υπογράμμισε ότι με βάση τα διεθνή δεδομένα, η νοσηρότητα είναι μικρότερη με την Όμικρον, ενώ και η θνητότητα φαίνεται μέχρι τώρα αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Όσον αφορά στη διάγνωση της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης είπε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΟΔΥ στα «άτομα που έχουν θετικό PCR για τη μετάλλαξη Όμικρον το 95% είχαν θετικό rapid test, που σημαίνει ότι υπάρχει αξιοπιστία του rapid test όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον».

Για τις δυσλειτουργίες του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ που αναφέρονται την τελευταία εβδομάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι «βιώνουμε μία πρωτόγνωρη έκρηξη κρουσμάτων με την Όμικρον, οπότε αρκετοί συμπολίτες μας καλούν αντίστοιχα στο τηλεφωνικό κέντρο για πληροφορίες. Δεσμευόμαστε βέβαια τις επόμενες ημέρες να προβούμε σε άμεση αναβάθμιση των ενεργειών του τηλεφωνικού κέντρου, ώστε να φιλτράρονται οι κλήσεις πιο στοχευμένα, αλλά και να ενημερώνονται οι πολίτες αντίστοιχα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος