Θ. Βασιλακόπουλος: Ο ρυθμός των εμβολιασμών πρώτης δόσης δεν είναι εντυπωσιακός – Μόλις 10.000 ημερησίως (video)

«Η επιδημία αυτή τη στιγμή έχει, από το προηγούμενο κύμα αυτό της μετάλλαξης Δέλτα, σχετικώς σταθεροποιηθεί και είναι σε φάση αποκλιμάκωσης. Πλέον οι εισαγωγές είναι κάτω από 300 την ημέρα. Το ζήτημα είναι ότι θα υπάρξει μια μεγάλη μεταδοτικότητα από την Όμικρον και θα υπάρξει μια μικρή νοσηρότητα. Το πρόβλημα είναι ότι  στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι, από δική τους επιλογή. Αυτοί είναι άνθρωποι πάνω από μια ηλικία που προκαλούν και την πίεση στο σύστημα υγείας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και  Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημίο Αθηνών αναφέρθηκε στους 400.000 συμπολίτες μας, άνω των 60 ετών, που παραμένουν αναμβολίαστοι.

Οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι πιέζουν το ΕΣΥ

«Ο ρυθμός νέων εμβολίων δεν είναι εντυπωσιακός. Είμαστε μόλις στις 10.000 πρώτες δόσεις κάθε μέρα. Eχουμε φτάσει να έχουμε περίπου 7.000.000 πλήρεις δόσεις. Με αυτό τον ρυθμό καινούργιων δόσεων, θα χρειαστούμε τρεις μήνες για να φτάσουμε το 1.000.000. Είναι πάρα πολύς ο χρόνος. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού, κυρίως αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σχολιάζοντας τι ισχύει με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη την αναμνηστική δόση ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε πως «έχει πέσει μεν η ανοσία τους και κινδυνεύουν να νοσήσουν, χωρίς να απειλείται η ζωή τους.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι και όλα τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να προστατευθεί αυτή η μεγάλη ομάδα των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε ότι «όπου έχει εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα έχει βοηθήσει».

H υποχρεωτικότητα έχει πολιτικό κόστος

Μιλώντας για το πρόστιμο των 100 ευρώ τον μήνα που θα επιβληθεί στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, δήλωσε πως η καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων πλησιάζει.

«Και να μην οδηγήσει σε απόλυτη εφαρμογή, η υποχρεωτικότητα πάντοτε αυξάνει το ποσοστό εμβολιασμού. Προφανώς η υποχρεωτικότητα έχει πολιτικό κόστος και ζυγίζεται με το κοινωνικό όφελος όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφορικά με την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον που είναι ραγδαία και το πώς αυτή εντοπίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας και  Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε ότι δεν καταγράφεται σε όλα τα περιστατικά αλλά γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε όλα τα εργαστήρια και όπως πρόσθεσε μόνο «κάποια PCR test μπορούν να μας πουν αν έχουμε Δέλτα ή Όμικρον».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος