Θ. Βασιλακόπουλος: Αναμένουμε επικράτηση της μετάλλαξης ΒQ.1 – Πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο», την «πιάνει» το επικαιροποιημένο

Array

Για τις ιώσεις που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, μίλησε στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αντίθετα κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί με τον επικαιροποιημένο εμβόλιο που μπορεί να μας προφυλάξει και από τις νέες μεταλλάξεις που αναμένουμε.

«Και γρίπη θα έχουμε φέτος και τις υπόλοιπες ιώσεις, όπως και κάθε χρονιά. Δεν είναι κάτι παράλογο αυτό, ούτε κάτι που πρέπει να μας φοβίζει. Το αποστειρωμένο περιβάλλον που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τη συνεχή χρήση των μασκών δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση την οποία μπορούμε να ζούμε για όλη μας τη ζωή».

Και όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν θα πάθει κάτι ένα παιδί αν νοσήσει από μια ίωση γιατί εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τόσο πολύ. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί όντως πρέπει να κάνουμε τεστ στα παιδιά, ειδικά αν έχουν συμπτώματα» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία»

Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρας μας αποκάλυψε ότι πλέον στα νοσοκομεία έχουμε έναν διπλασιασμό των εισαγωγών σε σχέση με το Σεπτέμβρη. «Έχουμε σχεδόν 200 προσαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία μας. Υπάρχει σαφής αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία», πρόσθεσε ο ειδικός.

Και όπως είπε, «είναι η τρίτη εβδομάδα αύξησης ενώ ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει έρθει η καινούργια παραλλαγή που πιθανόν θα επικρατήσει και η οποία είναι ένα παρακλάδι της Όμικρον 5 η ΒQ. 1 και η ΒQ 1,1.

Θ. Βασιλακόπουλος: Αναμένουμε επικράτηση της μετάλλαξης ΒQ.1 – Πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο», την «πιάνει» το επικαιροποιημένο
(AP Photo/Emrah Gurel)

Τι είπε για τις νέες παραλλαγές και τα εμβόλια

Ειδικότερα, όπως δήλωσε, η νέα παραλλαγή ΒQ 1 θα είναι πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας. «Το πώς θα την αντιμετωπίσουμε εξαρτάται και από το πώς θα φερθούμε από πλευράς προσέλευσης στο να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι το βασικότερο όπλο που έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει το νέο εμβόλιο. Δεν είναι το ίδιο εμβόλιο που κάναμε πριν ενάμιση χρόνο και έχουμε κάνει τρεις ή τέσσερις αναμνηστικές δόσεις. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο περιέχει και την πληροφορία για να καταπολεμούμε το στέλεχος Όμικρον 4 και 5 που κυκλοφορούν τώρα. Το επόμενο στέλεχος που πιθανόν θα μας απασχολήσει, το η ΒQ 1 διαφέρει μόνο κατά δύο μεταλλάξεις» ειπε.

«Το εμβόλιο, λοιπόν, που θα κάνουμε τώρα είναι πάρα πολύ κοντά ακόμα και στο νέο στέλεχος που αναμένεται να έρθει και να επικρατήσει και άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Σύμφωνα με το καθηγητής Πνευμονολογίας ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι επιλέγοντας να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού θα κάνει κάτι καινούργιο πολύ πιο αποτελεσματικό, πολύ πιο προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος