Θ. Πλεύρης: Το ΕΣΥ θα αντέξει – Την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποίηση επίταξης (video)

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά ότι εκεί απαιτείται προσωπικό. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα γι αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση, είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους, ο κ. Πλεύρης έδωσε διευκρινίσεις «κατά της παραπαληροφόρησης», όπως είπε.

Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί.

«Πιο επιθετικό το τέταρτο κύμα γιατί υπάρχει κοινωνική και οικονομική ζωή»

«Ακολουθεί δύσκολο δίμηνο αλλά υπάρχει ο πλήρης σχεδιασμός για να υπάρχει η βοήθεια που πρέπει. Αν είχαμε lockdown θα ήταν καλύτερα, αλλά αυτό έχει αποκλειστεί καθώς έχουμε εμβολιασμένους», είπε ο υπουργός Υγείας και συνοψίζοντας ανέφερε:

«Υπάρχουν πάνω από 2.000 απλές κλίνες και πλέον των 150 ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουμε κλίνες αλλά υπάρχει το θέμα του προσωπικού».

Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

 «Για να τελειώσει ο μύθος του διπλάσιου κόστους»

Τους γιατρούς του πληρώνουμε από μισθοδοσία του Δημοσίου.  Οι ιδιωτικές παίρνουν το κόστος που ισχύει και στο Δημόσιο Διαφορά είναι ότι το μισθολογικό κόστος θεωρείται επί 2.

«Το rapid test δεν είναι τιμωρητικό, είναι προστατευτικό»

Οι εμβολιασμένοι δεν παράγουν βαρειές νοσηλείες και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει και απαιτείται γρήγορη διάγνωση, άρα το test έχει να κάνει με αυτούς που είναι ευάλωττοι επιλέγοντας το μη εμβολιασμό, απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Πλεύρης.

«Και άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους;»

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι και την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Επιτροπή, με ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα που «σίγουρα δεν θα επιβαρύνουν την κανονικότητα των εμβολιασμένων.  Η υποχρεωτικότητα, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει γενικευμένη, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70 – 73% . Όλα τα μέτρα προστασίας αφορούν τους ανεμβολίαστους γιατί αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και οι περιορισμοί θα εντείνονται ακόμη περισσότερο».

«Περιμένουμε από την αντιπολίτευση προτάσεις και όχι λαϊκισμό»

Ερωτηθείς για τη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου «να δοθεί αριθμός όσων πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το ΕΚΑΒ διαχειρίζεται τις κλίνες ΜΕΘ. 16.000 άτομα ενίσχυσαν το ΕΣΥ, προστέθηκαν 700 κλίνες ΜΕΘ. «Πιεζόμαστε αλλά περιμένουμε από την αντιπολίτευση προτάσεις και όχι λαϊκισμό», ανέφερε.

«Σημαντικό στην Ελλάδα να παράγουμε φάρμακα υψηλής τεχνολογίας»

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατάφερε να στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και μεγάλα νοσοκομεία στη Γαλλία και τη Γερμανία γιατί είχαν απουσία πρώτων υλών, επειδή είχαν μεταφέρει τα δικά τους εργοστάσια στην Ασία, είπε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι η παραγωγή φαρμάκων υψηλής τεχνολογίας πρέπει να ενισχυθεί.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος