Θ. Πλεύρης: Πώς θα δίνεται το πιστοποιητικό νόσησης — Συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για κλίνες Covid

Αλλαγές στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για απλές κλίνες Covid ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης έκανε γνωστό ότι ήδη υπάρχει συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα διαθέσουν το 10-15% των απλών κλινών τους για περιστατικά Covid έτσι ώστε να ανακουφιστεί το ΕΣΥ. «Αντίστοιχα συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid που διαχειρίζονται ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης η οποία δίνεται από το ΕΣΥ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αλλαγές στη χορήγηση του πιστοποιητικού νόσησης

Επίσης, είπε ότι θα υπάρξει ΚΥΑ για το πιστοποιητικό νόσησης και σύμφωνα με αυτή οι εμβολιασμένοι θα το παίρνουν με θετικό rapid ενώ οι ανεμβολίαστοι με pcr. Για όλους όμως θα ισχύει θετικό rapid για να πάρουν αναρρωτική άδεια.

«Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με pcr. Ωστόσο προκειμένου να δοθεί άδεια από την εργασία αναρρωτική αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη:

Η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας και η άνοδος των κρουσμάτων είναι κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη.

Παράλληλα, παρακολουθούμε την πίεση η οποία υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια πίεση η οποία παρατηρείται σε πρώτη φάση κυρίως στα Επείγοντα Περιστατικά και στις απλές κλίνες, αλλά είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες χρειάζονται.

Προς τούτο, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές Κλινικές από το 10% έως 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά.

Αυτό θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις απλές κλίνες Covid. Αντίστοιχα, συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και σε άλλα περιστατικά non Covid, που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές Κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης, η οποία δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αντίστοιχα, τα αυξημένα κρούσματα, που παρατηρούνται στη μετάλλαξη «Όμικρον», μας υποχρεώνει να αλλάξουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης.

Με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί άμεσα, πλέον όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με PCR.

Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί αναρρωτική άδεια από την εργασία, αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια.

Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα, προκειμένου να επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1.

Η βούληση της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή, αλλά και του συνόλου των επιστημόνων, είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά.

Εφαρμόστηκε ένα πρωτόκολλο τους προηγούμενους τέσσερις μήνες, το οποίο λειτούργησε με υποδειγματικό τρόπο και πλέον με την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, τα σχολεία θα ανοίξουν, η δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητη και θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία μας.

Το πλαίσιο αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει αναλυτικά η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχετίζεται κυρίως με τα αυξημένα τεστ που θα είναι στο σύνολο του πληθυσμού. Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος