Θ. Παπαθεοδώρου: Επιχείρηση ανακατανομής στο οργανωμένο έγκλημα – Αναγκαία η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ (video)

Για το επίκαιρο θέμα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και την αναδιάρθρωση της αστυνομίας μίλησε στην ΕΡΤ ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Υπάρχει μια επιχείρηση ανακατανομής στο οργανωμένο έγκλημα, μετά από ενάμιση χρόνο που είχαμε αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πόλεμος των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων έτσι ώστε αυτοί που θα επικυριαρχίσουν να έχουν μεγαλύτερο μέρος της πίτας», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο κ. Παπαθεοδώρου τονίζοντας ότι: «Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει μόνο παράνομη δραστηριότητα, άρα και συμμετοχή σε αυτό που ονομάζουμε μαύρη οικονομία… Έχουμε τη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με νόμιμους επιχειρηματίες – τουλάχιστον κατ’ επίφαση- ούτως ώστε να υπάρχουν τα συγκοινωνούντα δοχεία και από το μαύρο χρήμα να πηγαίνουμε στον πλούτο που παράγει η εγκληματικότητα».

Παπαθεοδώρου: Χρειάζεται βαθιά και συνολική κάθαρση στην ΕΛ.ΑΣ

Μιλώντας για το οργανωμένο έγκλημα, την έρευνα για τη σύνδεση επίορκων αστυνομικών με εγκληματίες, τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες και τον Φάκελο Χρυσοχοϊδη ο Θ. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής, είπε:

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην τεχνογνωσία και την ικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Σε κάθε οργανισμό θα βρείτε και κάποια σάπια στοιχεία. Το ζήτημα είναι να υπάρξει πολιτική βούληση για να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν έγινε. Από το 2016 είναι σε εξέλιξη η συγκεκριμένη υπόθεση (σ.σ. εμπλοκή αστυνομικών, δικηγόρων). Από τη στιγμή που υπήρχαν στοιχεία για συνεργασία εν ενεργεία ή αποστράτων αξιωματικών με το οργανωμένο έγκλημα έπρεπε να γίνει βαθιά και συνολική κάθαρση.

Να προχωρήσουμε άμεσα σε μια αναδιάρθρωση της αστυνομίας και να υπάρξει μια υπηρεσία η οποία θα είναι εξελιγμένη, θα είναι πολύ ευέλικτη και θα έχει τη δυνατότητα διείσδυσης σε αυτά τα κυκλώματα.

Δεύτερον, θα πρέπει να σπάσουν τα στεγανά ορισμένων υπηρεσιών έτσι ώστε να αναζητήσουμε και ποιες είναι οι συνεργασίες του οργανωμένου εγκλήματος με θεσμικούς θύλακες είτε στο Κράτος είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες είτε στην οικονομία.

Τρίτον, χρειάζεται συνεργασία της αστυνομίας με τις Διωκτικές Αρχές. Δεν μπορεί η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος να ακολουθεί τις συνηθισμένες δικονομικές διαδικασίες. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και ευελιξία. Να ξαναδούμε στο επίπεδο της ποινικής δικονομίας ορισμένες από τις προβλεπόμενες διατάξεις και επίσης να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο του ποινικού δικαίου, τόσο των προβλεπόμενων ποινών όσο και της επιμέτρησης της ποινής.

Αναδεικνύεται η ανάγκη να προσαρμοστεί η ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο επιχειρησιακά μόνο αλλά και δομικά».

«Χαρτογράφηση» των εγκληματικών ομάδων

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης αναφέρθηκε στην «Χαρτογράφηση» των εγκληματικών ομάδων από την αστυνομία.

«Η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται στο κυνήγι του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι να αποκτήσουν μια “νομική ομπρέλα” για να έχουν συνεχώς υπό επιτήρηση τα 500 άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα Χρυσοχοΐδη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος