Θ. Λύτρας: Oι ανεμβολίαστοι έχουν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους τριπλά εμβολιασμένους (video)

Για τη σημασία του εμβολιασμού στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία και να μειωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μίλησε στις “Συνδέσεις” ο Θοδωρής Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αποκαλύπτοντας ότι τουλάχιστον 20.000 συμπολίτες μας δεν έχασαν τη ζωή τους χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού.

“Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων. Σίγουρα παίζει ρόλο το εμβολιαστικό κενό, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Σίγουρα παίζει ρόλο και το Σύστημα Υγείας. Έχουμε, επίσης, αρκετές λοιμώξεις στην κοινότητα. Έχουμε ένα στέλεχος πολύ πιο μεταδοτικό. Διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Είμαστε στον χειμώνα και οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τη διάδοσή του. Παίζουν όλα ρόλο”, τόνισε στην ΕΡΤ ο επιστημονικός συνεργάτης του καθηγητή επιδημιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο συνυπογράφει τη νέα έκθεση.

Καλεσμένος της εκπομπής “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ, μαζί με τον Ηρακλή Τσαγκάρη, ο Θοδωρής Λύτρας αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του εμβολιασμού:

“Έχουμε εμβόλια τα οποία είναι τρομερά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου και στην βαριά νόσηση. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν”.

Αναφερόμενος ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στη νέα έκθεση που συνυπογράφει με τον κ. Τσιόδρα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του κορονοϊού στην πρόληψη βαριάς νόσου και θανάτου στον ελληνικό πληθυσμό, ο κ. Λύτρας επισήμανε ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Επιχείρημα που αποτυπώνεται στην έρευνα με σαφή στοιχεία:

“Συγκρίνοντας τον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται αυτές οι νοσηλείες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους -από τις 11 Ιανουαρίου 2020 έως 8 Δεκεμβρίου 2021- και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικιακή κλιμάκωση, τα διαφορετικά εμβόλια και το χρόνο από τον εμβολιασμό, προκύπτει ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις μειώνει τον κίνδυνο θανάτου -σε όλες τις ηλικίες- πάνω από 90%.

Στους έξι μήνες από τον εμβολιασμό η μείωση του κινδύνου πέφτει στο 85%, αλλά με την τρίτη δόση ανεβαίνει στο 97 έως 98%. Δηλαδή, αν στην χώρα δεν υπήρχε κανείς εμβολιασμένος θα είχαμε αυτή την στιγμή 43.000 θανάτους, γεγονός που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού απέτρεψε 20.000 απώλειες συνανθρώπων μας”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι “ο αριθμός των θανάτων που έχει αποφευχθεί, πιθανόν, είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς τα αποτελέσματα της έρευνάς μας πάνε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2021. Ένας ανεμβολίαστος συμπολίτης μας σε σχέση με έναν τριπλά εμβολιασμένο διατρέχει 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από τον κορονοϊό”.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος