«Εδώ πέρα προφανώς υπάρχει μια αμηχανία από εκείνους που επένδυσαν πολιτικά σε αυτή την υπόθεση» τόνισε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
«Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω για την ουσία του πορίσματος. Νομίζω ότι κάθε πολίτης ο οποίος βλέπει, επειδή αποτελεί πλέον και κομμάτι της κύριας ανάκρισης, αλλά προφανώς διοχετεύτηκε στον Τύπο, βλέπει και μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε σχέση με ακραίες κατηγορίες που το προηγούμενο διάστημα διατυπώθηκαν δυστυχώς από την αντιπολίτευση, δηλαδή απέκτησαν θεσμική έκφραση, ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης για τον πρωθυπουργό, η διασύνδεση της υπόθεσης των Τεμπών δυστυχώς με τον θάνατο του άτυχου νέου στη Λάρισα, το γεγονός ότι η κ. Κωνσταντοπούλου και άλλοι, αποκαλούσαν μαζικά δολοφόνους όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ούτω καθεξής. Αυτά δεν τα ξεχνάμε. Αλλά βέβαια θέλουμε να ξεχάσουμε αυτή την πτυχή της υπόθεσης, δηλαδή τον ακραίο, ρητορικό, διχαστικό λόγο γιατί αυτό που έχει σημασία είναι από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνουμε τη δουλειά μας σε σχέση με τα τρένα και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ταυτόχρονα να δείξουμε και ως πολιτικό σύστημα και βάζω πρώτο πληθυντικό για να μην θεωρήσουμε ότι έχει έναν κομματικό χρωματισμό, ότι κάτι διδαχθήκαμε από όλη αυτή την ακραία περίοδο το προηγούμενο διάστημα. Επομένως ελπίζω, τουλάχιστον η σοβαρή αντιπολίτευση, να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος της πολιτικής εργαλειοποίησης. Τώρα βέβαια, από κει και πέρα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα συνεχίσουν στην ίδια λογική.
«Κάποιοι αντιμετωπίζουν την τραγωδία των Τεμπών με όρους πολιτικής επικράτησης, ακόμη και με όρους ποδοσφαιρικούς, βγαίνει κάτι, κερδίσαμε, βγαίνει κάτι άλλο, χάσαμε. Δεν προσφέρεται αυτή η τραγωδία για αυτή την υπόθεση και υπήρξε μια ακραία προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης αυτής της τραγωδίας, την οποία βέβαια η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίζει και ταυτόχρονα βέβαια οφείλει να αντιμετωπίζει και άλλα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το βαρύ συναισθηματικό φορτίο που έχει αυτή η υπόθεση, γιατί κινητοποίησε την κοινωνία και βέβαια παρήγαγε και πολιτικά αποτελέσματα, αλλά βέβαια και κυρίως με αυτό που έχει να κάνει με την κυβερνητική πράξη, δηλαδή πώς θα παραδώσουμε έναν καλύτερο και πιο σύγχρονο σιδηρόδρομο» επισήμανε ο Υφυπουργός.
Ως προς τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε το πόρισμα του ΕΜΠ, ο κ. Κοντογεώργης, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για μια απλή έκθεση και τόνισε «εδώ πέρα αντιμετωπίζουμε το εξής, ότι από τη μια αμφισβητούν τα πορίσματα αυτής της έκθεσης αλλά και από την άλλη καθυβρίζουν τον επικεφαλής καθηγητή της επιστημονικής ομάδας που ανέλαβε κατ’ εντολήν του εφέτη ανακριτή τη διεξαγωγή αυτού του πορίσματος, οι ίδιοι που αμφισβητούν και λένε ότι δεν είναι έτσι όπως το διαβάζετε, μπορεί να είναι και αλλιώς. Επομένως, αυτές οι αντιφάσεις δεν αντέχουν στη λογική».
«Υπάρχει η επιστημονική κατάρτιση στα υπόλοιπα κόμματα αμέσως όπως βγήκαν κάποιοι, προθύμως και αμέσως να σχολιάσουν επιστημονικά το πόρισμα; Και επισημαίνω και πάλι δεν είναι μια απλή έκθεση, είναι η δικαστική πραγματογνωμοσύνη. Δηλαδή ουσιαστικά αυτός που όρισε ο εφέτης ανακριτής και έχει αυτό και μια αξία» συνέχισε.
«Είναι μία έκθεση η οποία προήλθε και κατόπιν αιτήματος και δικαιολογημένα από την πλευρά των συγγενών και ο εφέτης ανακριτής είπε, ναι, ας πάμε και σε μία δεύτερη πορισματική έκθεση σε σχέση με το τι μπορεί να έχει γίνει εκεί πέρα και νομίζω ότι είναι πολύ αναλυτική η έκθεση σε αρκετά σημεία αυτής. Λέω όμως και πάλι, ότι αυτά θα συναξιολογηθούν και έχει νομίζω συμπεράσματα μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση που νομίζω ότι ανατρέπουν τελείως κάποιες από τις θεωρίες που είχαν εμφανιστεί. Από εκεί και πέρα, κάθε πολίτης όντως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και λέω και πάλι, έχουμε απόλυτη υποχρέωση το πολιτικό σύστημα να διαφυλάξει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του. Τώρα, από εκεί και πέρα, όταν κάποιοι συνεχίζουν τον ίδιο δρόμο, προφανώς αυτό θα αξιολογηθεί από τους πολίτες» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια φάση επανεκκίνησης όπως φανερώνει η έντονη κινητικότητα του πρωθυπουργού, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε τα εξής. «Οι κυβερνήσεις περνάνε από διάφορες φάσεις και ύστερα από μια μακρά περίοδο έντασης και σύγχυσης που υπήρξε και με την τραγωδία των Τεμπών και όλη την κινητοποίηση που υπήρξε και σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά βέβαια και πολιτικά όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, επηρέασε, μην κρυβόμαστε απ’ το δάχτυλό μας και την κυβερνητική πράξη. Νομίζω ότι είμαστε σε μια στιγμή που υπάρχει μια επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Κάθε μέρα που περνάει δεν γυρνάει, να το πούμε έτσι. Επομένως, στους τομείς εκείνους που αποτυπώνεται και στις ποιοτικές μετρήσεις αλλά νομίζω και η κοινωνική παράσταση είναι κοινή, υπάρχουν ζητήματα ακόμα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, που έχουν να κάνουν και με την οικονομία, το στεγαστικό, τομείς στους οποίους διαχρονικά υστερούσαμε, όπως είναι η υγεία. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί και για το θέμα αυτό σε ένα συνέδριο και νομίζω αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα θα ακουστούν. Επομένως, σε όλο το εύρος που αφορά την εξωτερική πολιτική, στα ζητήματα της λειτουργίας του Δημοσίου, είναι ο κυβερνητικός προγραμματισμός, είναι το κυβερνητικό έργο, είναι η εντολή που έχουμε λάβει από τον ελληνικό λαό και πάνω σε αυτό ουσιαστικά δομείται και η δουλειά μας το επόμενο διάστημα».
«Από κει και πέρα, ταυτόχρονα γιατί αυτό συνδέεται με το πρώτο θέμα που με ρωτήσατε, είναι και μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση, λέω και πάλι για αυτή που λογίζεται ότι θέλει να λογίζεται ως σοβαρή, η κυβέρνηση κάνει κάποια πράγματα, προχωρά κάποιες πολιτικές και λέει, εγώ αυτό θεωρώ, αυτά πιστεύω ότι βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και τη θέση της χώρας. Η αντιπολίτευση έχει ένα πεδίο να ασκήσει κριτική, να διατυπώσει πρόταση και βέβαια οι πολίτες θα αξιολογήσουν. Να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο της πολιτικής οξύτητας που είναι αντιπαραγωγικός. Επομένως, η δική μας δουλειά είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων, η βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας, γι’ αυτό κινούμαστε και σε όλα τα πεδία και βέβαια είναι κάτι στο οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει όλη αυτή την περίοδο» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι από μόνο του είναι σημαντικό ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ηγέτη μετά την εκλογή του κ. Μερτς, γεγονός που δείχνει αρκετά και για το επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών αλλά και των δύο χωρών, αλλά και η αφορμή για την οποία βρέθηκε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο.
«Είναι σημαντική γιατί στο πρόσωπό του, ουσιαστικά του πρωθυπουργού, επιβραβεύτηκε η προσπάθεια του ελληνικού λαού σε σχέση με τα αποτελέσματα που είχαμε στην οικονομία μας. Περάσαμε μια δεκαετή κρίση με αρκετά τραύματα. Νομίζω ότι και μόνο ότι επιβραβεύεται ουσιαστικά η χώρα μας για αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Από κει και πέρα υπάρχει ένα εύρος ζητημάτων στα οποία η Ελλάδα και η Γερμανία αποτελούσες σε έναν βαθμό, μαζί με άλλες χώρες, έναν σκληρό πυρήνα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκτείνεται από την άμυνα, το μεταναστευτικό. Ζητούμενο αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και βέβαια και η διαμόρφωση και εφαρμογή μιας συντεταγμένης πολιτικής επιστροφών. Είναι κάτι στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση επενδύει αρκετά. Δηλαδή είναι το κομμάτι που αφορά την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Οι δευτερογενείς ροές προβληματίζουν κάποιες χώρες. Δεν αποτελούν όμως, νομίζω κύριο θέμα πια. Και φάνηκε και στις δηλώσεις ότι υπάρχει μια κατανόηση στη Γερμανία ότι η Ελλάδα προστατεύει και με μεγάλο κόστος τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Και μόνο το γεγονός ότι έχει γίνει μια συστηματική δουλειά από το ’20 και μετά, ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής ασύλου, που ήταν παλαιότερα μείζον αίτημα που έθεταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο Βερολίνο αλλά και η διεθνής κοινότητα, γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις, υπήρχαν αυτές οι εικόνες που βλέπαμε στα ΚΥΤ. Επομένως, αυτή η κατάσταση, το μεταναστευτικό, έχει αλλάξει αρκετά και βεβαίως δίνουμε βάρος στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, στην ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και είναι κάτι το οποίο και η γερμανική πλευρά το αντιλαμβάνεται» ανέφερε.
Σχετικά με την επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε «είναι μια απαράδεκτη ενέργεια. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Δυστυχώς έχουμε και αυτά στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση τέτοια γεγονότα, ακόμα χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητα που πρέπει να υπάρχει και να υπερασπιστούμε βέβαια τη δημοκρατία μας αλλά και τη δουλειά που πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος