Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το πρωτόκολλο για την κηδεία, μέτρα ασφαλείας & ρυθμίσεις

Array

Κηδεύεται ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, με τις ετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί και τα μέτρα ασφαλείας να τίθενται σταδιακά σε ισχύ.

Η κηδεία του θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ενώ από τις 6:00 η σορός του εκλιπόντος θα εκτεθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Το μεσημέρι της Κυριακής στη Μητρόπολη βρέθηκαν οι γιοι του τέως βασιλιά, Νικόλαος και Φίλιππος προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιος του Παύλος θα εκφωνήσει επικήδειο. Το φέρετρο θα κουβαλήσουν ο Παύλος με τον Νικόλαο και οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του Παύλου.

Το πρωτόκολλο 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.

Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια.

Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται:

    • Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
    • Πρώην βασιλείς
    • Διάδοχοι θρόνων

Η ταφή του Κωνσταντίνου θα γίνει στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στους γονείς του.

Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας έως και τις 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε ολο το μήκος της Μητροπόλεως, σε τμήμα της Αιόλου και της Ερμού.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το πρωτόκολλο για την κηδεία, μέτρα ασφαλείας & ρυθμίσεις

Drones και ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ. Στους 1.000 υπολογιζονται οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται επί ποδός.

«Υψηλές» αφίξεις

Στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 60 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Δέκα τέσσερις ήταν οι ιδιωτικές πτήσεις οι οποίες μετέφεραν υψηλούς προσκεκλημένους στην Αθήνα την Κυριακή.

Στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» βρίσκεται σύσσωμη η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Βασίλισσα της Δανίας μαργαρίτα, η πριγκίπισσα της Δανίας Βενεδίκτη, ο διάδοχος του Νορβηγικού θρόνου Χαακόν, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας με τον σύζυγό της Αλέξανδρο, η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμήροβνα. Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κατάλυμμα.

Για την ασφάλεια των προσκεκλημένων ειδικά μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί στη είσοδο του ξενοδοχείου. Στις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής η οικογένεια παρέθεσε γεύμα όσους έφθασαν στη χώρα σήμερα.

Άγνωστο παραμένει αν θα δώσουν το παρών ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου και βαφτισιμιός του τέως βασιλέως, Ουίλιαμ και η πριγκίπισα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλεντον.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για ιδιωτική πτήση από τη Βρετανία. Ωστόσο, σχεδόν σίγουρη θεωρείται η άφιξη από την Κύπρο της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Τατόι

Οι εργασίες στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι ολοκληρώθηκαν. Φερτά υλικά και κορμοί καμένων δέντρων απομακρύνθηκαν.

Διαμορφώθηκαν δρόμοι περιμετρικά του νεκροταφείου ενώ δημιουργήθηκε πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισήμων.

Το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε και η δεντροφύτευση γύρω από το μνήμα.

Η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, πήγαν το πρωί στο Τατόι, προκειμένου να κάνουν μια τελευταία αυτοψία, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την τελετή της Δευτέρας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα – Ελένη Μπουγά – Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος