Τέλος στις προσαγωγές εκπαιδευτικών από μηνύσεις αρνητών – Σχολικά τμήματα κλείνουν στη Θεσσαλονίκη

Σε σειρά κινήσεων με στόχο τη θωράκιση των εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 στα σχολεία προχωρούν οι Αρχές, με φόντο τις συνεχείς μηνύσεις και επιθέσεις από αρνητές γονείς. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα δύο πρώτα σχολικά τμήματα, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα αστυνομικά τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

Εφόσον προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα αστυνομικά τμήματα.

Στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η προστασία του αναγκαίου εκπαιδευτικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει στα σχολεία, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως πήρε θέση για το ζήτημα και εξήγησε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά «περάσαμε μια διάταξη με την οποία καλύπτονται πλήρως νομικά οι εκπαιδευτικοί». Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για τα ζητήματα αυτά».

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδιάζει και παρέμβαση στον ποινικό κώδικα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Ειδικότερα, θα προβλέπεται εξαίρεση του αυτοφώρου για τις επιθέσεις αυτές, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτή για κάποιον λειτουργό που τηρεί τα νόμιμα. Επίσης, επισημαίνεται πως σε περιστατικά προπηλακισμού θα παρεμβαίνει η αστυνομία.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, ο οποίος ζήτησε με παραγγελία του προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας να διερευνώνται ταχύτατα και με αυστηρή τήρηση του νόμου τα περιστατικά κατά εκπαιδευτικών που βρίσκονται στο στόχαστρο ενεργειών αντιεμβολιαστών.

Ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό. Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο όσα τεστ κι αν διενεργούνται;». Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να ανοίξουν και τα πανεπιστήμια.

Στη Θεσσαλονίκη, ανεστάλη η λειτουργία δύο τμημάτων στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Βάσει των πρωτοκόλλων που έχουν τεθεί σε ισχύ, στα σχολεία θα κλείνουν μεμονωμένα τμήματα, ενώ δεν προβλέπεται οριζόντιο κλείσιμο ολόκληρης σχολικής μονάδας.

«Όχι σε νέα περιοριστικά μέτρα προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη μαζί με την υφυπουργό Μίνα Γκάγκα την Τετάρτη, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ παραμένει χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα είχαν σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών, με δημάρχους και περιφερειάρχες. Στο επίκεντρο η επιδημιολογική εικόνα, η οποία παρουσιάζει επιδείνωση κυρίως στη Δυτική Μακεδονία αλλά και την Αλεξανδρούπολη. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην πιεστούν τα νοσοκομεία ενόψει ενός επερχόμενου κύματος. Ο κ. Πλεύρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν τίθεται θέμα λήψης περιοριστικών μέτρων. Σημασία έχει η πρόληψη». Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε και την Κοζάνη.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος