Για το τελευταίο ταξίδι στους αιθέρες «έφυγε» ο Στ. Τσιτλακίδης – Βαθιά οδύνη στο «ύστατο χαίρε»

«Ήσουν πάντα ένας ήρωας» με αυτά τα λόγια, ο αδελφός του κυβερνήτη Στάθη Τσιτλακίδη τον αποχαιρέτησε, κατά την εξόδιο ακολουθία, στο χωριό Γρανίτης της Δράμα και μαζί του, τον Σμηναγό αποχαιρέτησε όλη η Ελλάδα. Με πόνο βαθύ, ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, με τους γονείς του να κοιτούν ψηλά στον ουρανό και τη σύντροφό του να κρατά σφιχτά στα χέρια της μία φωτογραφία τους. Παρόντες στην κηδεία η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το τελευταίο ταξίδι του ψηλά στους αιθέρες ξεκίνησε ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης.  Με το εμβατήριο της σημαίας, την οποία τίμησε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του, η σορός του έφτασε στην Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Γρανίτη της Δράμας και ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Συντετριμμένοι οι γονείς και τα αδέρφια του, αποχαιρέτησαν τον Στάθη τους, με την μητέρα να προσπαθεί να κρατήσει το κεφάλι της ψηλά… εκεί στον ουρανό και να σιγοψιθυρίζει συνέχεια το όνομα του γιου της. Υποβασταζόμενη και η σύντροφός του, έφτασε στην εκκλησία κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά της τη φωτογραφία τους. Αποχαιρέτησε βουβή τον «ήρωά της» όπως έγραψε στο στεφάνι. Η οικογένεια του άτυχου σμηναγού μοίρασε μπομπονιέρες με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα στον κόσμο, αφού σε λίγο καιρό το ζευγάρι επρόκειτο να παντρευτεί.

Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία αποτελούμενη από τον τομεάρχη Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Χρήστο Χριστοδούλου και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλο Ξανθόπουλο καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε μακριά από τις κάμερες όπως ήταν και η επιθυμία της οικογένειας.

Ο αδελφός και ένας φίλος και συνάδελφός του τον αποχαιρέτησαν με λόγια που συγκινούν. «Σήμερα τιμούμε έναν “Άνθρωπο”. Ποτέ δεν υπήρξες μόνο άνθρωπος. Πάντα ήσουν ένας ήρωας. Βγήκε από σπλάχνα ανθρώπινα. Σήμερα τιμούμε τη θέληση και την αμέριστη προσπάθεια να καταφέρει κάποιος αυτό που θέλει με οποιονδήποτε τρόπο» είπε ο αδελφός του πιλότου ενώ συνάδελφός του τόνισε ότι « η μοίρα δε σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου επάνω στα ατσάλινα φτερά σου. Σου έκοψε εντελώς πρόωρα το νήμα της ζωής και σε άρπαξε από κοντά μας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην οικογένειά σου και στις τάξεις τις πολεμικής αεροπορίας».

Τη θλίψη αλλά και την υπερηφάνεια τους για τον 31χρονο κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, εξέφρασαν όσοι έφτασαν στον Γρανίτη της Δράμας για τον αποχαιρετισμό. «Ο πιλότος της περιοχής μας πετούσε χαμηλά και τον θαυμάζαμε… Πετούσε χαμηλά βγαίναμε έξω από τα σπίτια να τον δούμε και τον θαυμάζαμε πολύ…» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Όπως και στον υποσμηναγό Μάριο -Μιχαήλ Τουρούτσικα έτσι και στον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη αποδόθηκε τιμητικά ο ανώτατος βαθμός του αντιπτεράρχου. Οι ιπτάμενοι αξιωματικοί «απεβίωσαν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο».

Ο Δήμος Νευροκοπίου, σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να κηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Για το τελευταίο ταξίδι στους αιθέρες «έφυγε» ο Στ. Τσιτλακίδης – Βαθιά οδύνη στο «ύστατο χαίρε»
Για το τελευταίο ταξίδι στους αιθέρες «έφυγε» ο Στ. Τσιτλακίδης – Βαθιά οδύνη στο «ύστατο χαίρε»

Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα, Τασούλα Κρητικού – Επιμέλεια: Βάσω Τζακανάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος