Τελευταίες ετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά – Ο σχεδιασμός και τα μέτρα ασφαλείας

Array

Λιγότερες από 48 ώρες απομένουν για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη και η ταφή στο Τατόι, που έχει καθαριστεί από τα καμένα ώστε να γίνει απρόσκοπτα η τελετή, στην οποία θα παραστούν 187 επίσημοι προσκεκλημένοι. Θα τηρηθεί αυστηρό πρωτόκολλο και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντια.

Φορτηγά, μπουλντόζες, συνεργεία καθαρισμού δουλεύουν εδώ και μέρες με αμείωτο ρυθμό. Κορμοί καμένων δέντρων και κλαδιά απομακρύνθηκαν, ενώ ο χώρος στο σημείο ταφής καθαρίζεται από σκουπίδια και αλλα υλικά. Οι εργασίες εστιάζονται περιμετρικά του ναού της Αναστάσεως και του μαυσωλείου ενώ από νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση γύρω από το μνήμα.

Στο Τατόι βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να δει από κοντά τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη στο λόφο των βασιλικών τάφων.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Η σορός του τέως βασιλιά θα φύγει από το Ά Νεκροταφείο λίγο μετά τις 5:00 το πρωί της Δευτέρας και θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου περίπου στις 5:45 το πρωί. Από τις 06:00 έως και τις 10:30 όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φορο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει πρείπου μία ώρα και περίπου στη 1:00 μετα το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο διπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Κλείδωσαν» τα μέτρα της ΕΛΑΣ

Επί ποδός θα βρίσκονται 1000 αστυνομικοί, ενω πέντε drones και δύο ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια της τελετής στη Μητρόπολη, αλλά και της διαδρομής μέχρι το Τατόϊ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή από τη Μητρόπολη προς το Τατόι είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Συνταγμα, Βασ. Σοφίας, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάκη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

Οι γαλαζοαίματες αφίξεις και οι καλεσμένοι

Οι καλεσμένοι ανέρχονται στους 187 και θα μπορούν να μπουν στη Μητρόπολη, αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση. Πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη. Περίπου 60 Έλληνες, στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί και επιχειρηματίες, έχουν κληθεί.

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα βρεθεί στην Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα από την περασμένη εβδομάδα είναι η αδελφή του τεως βασιλιά Κωνσταντίνου και επίτιμη Βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία. Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα και ο πρίγκηπας διάδοχος, Φεντερίκ, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Χένρι και ο πρίγκηπας διάδοχος της Νορβηγίας, Χάακον με τη σύζυγό του θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να παρευρεθούν στην κηδεία.

Το παρών θα δώσουν ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας, Συμεών ενω το βρετανικό στέμμα θα εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος