Τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα – Παραδόθηκε στην ελληνική αποστολή

Με λαμπρότητα, παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η λειτουργία της Αφής του Αγίου Φωτός. Λίγα λεπτά πριν από τις 15:00, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα δέσμη με 33 κεριά και μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα, υπό τον χαρμόσυνο ήχο από τις καμπάνες του Ναού της Αναστάσεως.

Μετά την Αφή, ο Πατριάρχης παρέδωσε το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υφυπουργός, Ανδρέας Κατσανιώτης, ανέφερε στην αντιφώνησή του προς τον Πατριάρχη: «Έχω και φέτος την τιμή να παραλαμβάνω από τα χέρια Σας το ‘Αγιο Φως και το προνόμιο να Το μεταφέρω, μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα, στον ευσεβή λαό της Ελλάδας».

   «Με ταπεινοφροσύνη και βαθύ σεβασμό παρακολουθήσαμε, μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία και τους χιλιάδες πιστούς, τη μοναδική αυτή στιγμή της Ορθοδοξίας, την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Για άλλη μία φορά, το ‘Αγιο Φως γαληνεύει την ψυχή μας και ενδυναμώνει την πίστη μας με την ευλογία και την πνευματική Του δύναμη».

   «Η υψηλή αποστολή του Παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκτείνεται ανά τους αιώνες, με τον διαρκή αγώνα του για τη διαφύλαξη της Ελληνικής και Ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αγία Γη να είναι αδιαμφισβήτητος», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:

   «Η Ελληνική Πολιτεία στέκεται πάντοτε δίπλα Σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη των Ιερών προσκυνημάτων της πίστης μας στους Αγίους Τόπους, και για την προάσπιση των δικαίων και δικαιωμάτων της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, περιλαμβανομένων των ιδιοκτησιακών, καθώς και του Προσκυνηματικού Καθεστώτος».

   «Η Ορθοδοξία δεν είναι κουλτούρα, είναι το φως της αλήθειας. Είθε αυτό το φως, το φως που εξήλθε από τον Πανάγιο Τάφο, το φως της Ανάστασης του Χριστού να φέρει το μήνυμα της ζωής, της ειρήνης και της ελπίδας σε ολόκληρη την Οικουμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης. «Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά»!

Σε ειδικό φανάρι, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ θα το μεταφέρει από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περίπου στις 19:30 με αεροσκάφος Α320neo της AEGEAN, εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε 8 προορισμούς εντός της ελληνικής επικράτειας

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146) – Αναχώρηση 20:05 – Άφιξη 21:05

Αθήνα – Χανιά (A3 344) – Αναχώρηση 22:35 – Άφιξη 23:25

Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:30

Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:40 – Άφιξη 20:55

Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη) – Αναχώρηση 21:05 – Άφιξη 21:55

Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:45

Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:55 – Άφιξη 20:15

Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη) – Αναχώρηση 20:25 – Άφιξη 21:05

Η μεταλαμπάδευση του Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

Αθήνα – Ρόδος (GQ282) – Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

Αθήνα – Κως (GQ224) – Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

Αθήνα – Μύκονος (GQ234) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) – Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) – Αναχώρηση 20:55 – Άφιξη 21:50

Αθήνα – Χίος (GQ244) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος