Τα μέτρα της Μεγάλης Εβδομάδας – Επιταχύνονται οι ρυθμοί εμβολιασμού

Στη σκιά της πανδημίας θα γιορτάσουμε και φέτος το Πάσχα, με το εμβόλιο να γεννά ελπίδες πως θα είναι και το τελευταίο υπό αυτές συνθήκες. Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι να φτάσει η χώρα τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως το τέλος Μαΐου. Με self test και μέτρα προστασίας θα τελούνται οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησίες για τους πιστούς, ενώ η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο θα γίνει στις 9 το βράδυ.

Στην επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, βλέπουν επιστήμονες και κυβέρνηση την μόνη διέξοδο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Φτάνουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5 εκατομμύρια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους πολίτες ηλικίας 30 έως 39 ετών τη Μεγάλη Τρίτη. Όσοι από αυτούς αιτηθούν να εμβολιαστούν, θα κάνουν χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Μέσα στην εβδομάδα σειρά θα πάρουν και οι ηλικιακές ομάδες 40-44 ετών και 45-49 ετών.

Εν τω μεταξύ, η πανδημία εξακολουθεί να πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Στα νοσοκομεία γίνονται ακόμα μεγάλες μάχες. Μπορεί χθες να είχαμε λιγότερες εισαγωγές στο Γεννηματάς συγκριτικά με προηγούμενα Σαββατοκύριακα, είχαμε 45 εισαγωγές, αλλά το σύστημα εξακολουθεί να είναι πιεσμένο, είναι γεμάτα όλα τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται το στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στην Ινδία και έχει συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα. Ήδη στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα δεν θα αφήσει πρόσφορο έδαφος στην ινδική να αναπτυχθεί.

«Δεν μας ανησυχεί ότι θα επικρατήσει το ινδικό γιατί υπάρχει η βρετανική…Είναι σαν δύο δρομείς που τρέχουν και αυτή τη στιγμή επικρατεί η βρετανική» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.

Περίπου 400 ιερείς και ιεροψάλτες έκαναν rapid tests έξω από την Μητρόπολη Αθηνών, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η διενέργεια των rapid tests έγιναν έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Δόθηκε η δυνατότητα οι πιστοί να είναι κοντά στην εκκλησία, θα πρέπει εκτός από την πίστη να δείξουμε σεβασμό και στον ιό» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Rapid tests έγιναν και στην Αγία Τριάδα Πειραιώς μετά από πρωτοβουλία του Δήμου.

«Αυξημένη προσέλευση και αυτό είναι πολύ λογικό. Η εκκλησία έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες» είπε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

«Η Εκκλησία πάντα θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την διασφάλιση του μεγάλου δώρου της ζωής» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό. Η Ακολουθία της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο θα γίνει στις 21:00 το βράδυ στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Όσο το Πάσχα πλησιάζει, σταδιακά αυξάνεται και η κίνηση στην αγορά.

Τα καταστήματα στην Αττική λειτουργούν από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα έως και την Μεγάλη Πέμπτη από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:30 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από τη 13:00 το μεσημέρι μέχρι τις 19:00 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά, που λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 17:00 με μέτρα και αποστάσεις.

Οι τιμές κυμαίνονται για τα αμνοερίφια από 7,90 έως 9,90 ευρώ το κιλό, για τις συκωταριές 5-6 ευρώ το κιλό και για τα έντερα 3-4 ευρώ το κιλό.

Στη Θεσσαλονίκη, ικανοποιημένοι δηλώνουν οι έμποροι από την κίνηση στην αγορά για το πασχαλινό τραπέζι ενώ οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων δηλώνουν ότι δουλεύουν πολύ καλύτερα με το click inside.

Σαρωτικοί εξακολουθούν να είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας στις εθνικές οδούς για να αποτραπούν τα ταξίδια εκτός περιφέρειας.

Υποχρεωτικός είναι από σήμερα ο έλεγχος με self test στους δημοσίους υπαλλήλους.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα πρέπει να μεταβούν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Νίκος Καπόγλης, Δημήτρης Γκάτσιος, Ελίνα Κολύβα, Ειρήνη Κυρίτση, Έλενα Τσιώτα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος