Η ινδική μετάλλαξη έχει «γνωστό παρελθόν» – Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες (video)

Το ινδικό στέλεχος του ιού του φέρει  13 διαφορετικές μεταλλάξεις  από το αρχικό κλασικό στέλεχος. Ανάμεσα σε αυτές οι δυο πιο επικίνδυνες είναι  η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής  που ερευνάται ως η κυρίως υπεύθυνη για την μετάδοση του ιού.  Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Παν. Αθηνών Θ. Βασιλακόπουλος  στο στέλεχος  υπάρχει ακόμη μία  μετάλλαξη που περιγράφεται  και στο στέλεχος της Καλιφόρνιας η οποία ωστόσο δεν οδήγησε σε ουσιαστικά προβλήματα .

Η ινδική μετάλλαξη ενδέχεται  και όχι είναι αποδεδειγμένα  υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία. Ας σημειωθεί ότι  προηγήθηκαν  πολλές θρησκευτικές τελετές και εορτές   στις οποίες οι Ινδοί συμμετείχαν μαζικά χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ο καθηγητής πρόσθεσε  πως η έξαρση της πανδημίας κρίνεται εύλογη αν συνεκτιμηθούν και οι υποδομές υγείας που λειτουργούν στην χώρα οι οποίες έχουν εξαντλήσει και τα όρια τους . Αυτή τη στιγμή διερευνάται αν το στέλεχος αυτό έχει αυξημένη μεταδοτικότητα αλλά δεν συνδέεται και με αυξημένη θνητότητα.

Η επιστημονική κοινότητα προς το παρόν, τόνισε  ο κ. Βασιλακόπουλος, δεν μπορεί να αποδώσει  όλη αυτή την έξαρση που υπήρξε στην Ινδία  στο συγκεκριμένο στέλεχος και επομένως θα έρθει νέο επιδημικό κύμα και στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να λειτουργούμε έτσι,  δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, τόνισε.

Ειδικά στη χώρας μας τα δυο περιστατικά που εντοπίστηκαν με την ινδική μετάλλαξη νόσησαν πάρα πολύ ελαφρά τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και ιχνηλατούνται  πλήρως. Προ παντός δεν είναι καινούργιες  αλλαγές που δεν τις είχαμε ξαναδεί και δεν πρέπει να μας προκαλούν τρόμο.

Αν και δεν έχουν γίνει ειδικές μελέτες για το αν οι μεταλλάξεις αυτές καλύπτονται από τα εμβόλια ωστόσο  η πιο  επικίνδυνη που είναι η νοτιοαφρικανική καλύπτεται όπως φαίνεται  από τα εμβόλια σε πολύ σημαντικό ποσοστό . Παράδειγμα το εμβόλιο της Johnson & Johnson που δοκιμάστηκε  στην Ν. Αφρική φαίνεται ότι καλύπτει 85% εναντίον της σοβαρής νόσου .Είναι η ίδια μετάλλαξη που μας απασχολεί και στο ινδικό στέλεχος είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος