Συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών για νέα άρση περιορισμών

Με δεδομένη την σταθεροποίηση ή και την πτωτική τάση που καταγράφουν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας, η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα προκειμένου -με βάση την υγειονομική εικόνα- να εξετάσει μέτρα για την περαιτέρω απελευθέρωση των περιορισμών που εξακολουθούν να υφίστανται όπως η μουσική στην εστίαση, ο αριθμός των καλεσμένων σε δεξιώσεις και η άρση απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας θα χτιστεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ υπογραμμίζουν ότι είναι αποτελεσματικά και για τα τρία μεταλλαγμένα στελέχη.

Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Σοφία Πατραμάνη δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τη μουσική σε χώρους εστίασης. Πριν από τις 15 Ιουνίου δεν αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως, ανέφερε, ενώ και η κυβερνητική εκπρόσωπος χθες Πέμπτη (03/06) κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα συνεχιστεί ως τις 15 Ιουνίου, καθώς ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 1.239 νέα κρούσματα, 476 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι, ενώ 39 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Εν τω μεταξύ, βρέφος 47 ημερών, που είχε βρεθεί θετικό στον ιό την προηγούμενη εβδομάδα, μεταφέρθηκε με σκάφος του Λιμενικού από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα και εν συνεχεία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Ιωάννινα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις 6” ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε εκτενώς στον εμβολιασμό των παιδιών σημειώνοντας ότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά αλλά μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό. Γι’ αυτό όλες οι χώρες ξεκινούν άμεσα τον εμβολιασμό των παιδιών και κάνει καλά η κυβέρνηση που συζητά το ενδεχόμενο να γίνουν εμβολιασμοί στα παιδιά πριν το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ο κ. Γραβάνης. Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και στα τρία μεταλλαγμένα στελέχη, επεσήμανε ο καθηγητής. “Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα: Pfizer, Moderna και AstraZeneca, έχουν αποδειχθεί από 65 από 70% έως 90% αποτελεσματικά στα τρία βασικά στελέχη που μας απασχολούν”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί τονίζουν για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, όχι μόνον για να προστατευτεί εκείνος που εμβολιάζεται και οι γύρω του, αλλά και για να προστατευτούμε από τις μεταλλάξεις που προσπαθεί ο ιός να κάνει.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται πυρετωδώς οι εμβολιασμοί, μια ανάσα πριν το φράγμα των 6 εκατομμυρίων συνολικά, από τους οποίους 2,2 εκατομμύρια πολίτες να έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση. Εντός του Ιουνίου ξεκινούν και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας πρωταθλητές στον εμβολιασμό αναδεικνύονται οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών με ποσοστό που ξεπερνά το 82%. Επτά στους 10 άνω των 60 ετών προσήλθαν ή έκλεισαν ραντεβού όπως και 6 στους 10 πολίτες 40 έως 59 ετών. Στην ηλικιακή κατηγορία 35 έως 39 ετών η συμμετοχή έως τώρα φτάνει το 40%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος