Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες, αφού το βράδυ της Κυριακής, λίγο μετά τις στις 9, σημειώθηκαν δύο νέοι σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με εστιακό βάθος 41 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι πιο δυνατοί σεισμοί χθες σημειώθηκαν στις 20:53, με ισχύ 4.7 στην κλίμακα Richter και λίγο αργότερα, στις 21:05, με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είχαν προηγηθεί στις 21.16 σημειώθηκε και νέα δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 13χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Χωρίς σημαντικές ζημιές – Κλειστά τα σχολεία
Σε εγρήγορση παραμένουν αρχές, σεισμολόγοι και κάτοικοι των νησιών, με τις δονήσεις, πάντως, να είναι πιο αραιές.
Οι αυτοψίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε κτίρια, εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα, από τα οποία τα περισσότερα δεν κατοικούνται. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη όχι μόνο σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, αλλά και σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις για έκρηξη του ηφαιστείου
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης σε δήλωσή του επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης του ηφαιστείου.
Από τις αρχές Αυγούστου του 2024 μέχρι και σήμερα η ανύψωση είναι 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», λένε οι επιστήμονες.
Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.
Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων στην περιοχή. «Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα στρώματα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξήγησε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος