Συνεργασία UNICEF και ΕΚΠΑ για τη στήριξη εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας και νέων γονέων

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του ΕΚΠΑ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη περιεχομένου και τη διάχυση της εφαρμογής γονικής μέριμνας της UNICEF, Βebbo, αλλά και στην εκπαίδευση, ώστε να καταστεί ένα συμπληρωματικό εργαλείο για νηπιαγωγούς

Με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και υποστήριξη γονέων, φροντιστών μικρών παιδιών και εκπαιδευτικών, το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα προχωρά σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων αναμένεται να συμβάλλει στον εμπλουτισμό του περιεχομένου και την ευρύτερη βελτίωση της εφαρμογής γονικής μέριμνας του Οργανισμού, Bebbo. Κοινή επιδίωξη είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και κατάρτιση του ακαδημαϊκού κοινού και των εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας σε θέματα έγκαιρης παρέμβασης, ομαλής μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, αλλά και την ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας με την οικογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτoι του ΤΕΑΠΗ καθώς και μέλη του Δικτύου συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων του Πανεπιστημίου, θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής μέσα από διαδικτυακές και δια ζώσης εκπαιδεύσεις και σχετικές ενημερωτικές δράσεις για την ευρύτερη κατάρτισή τους στη χρήση της εφαρμογής και κατ’ επέκταση τη βέλτιστη ενημέρωση και στήριξη γονέων και φροντιστών μικρών παιδιών.

Μεταξύ των εκπαιδευτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση των εθελοντών φοιτητών και αποφοίτων του Συμβουλευτικού Κέντρου Ομηλίκων (ΣΥΚΕΟΜ) του ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ, με σκοπό να γίνουν εθελοντές και υποστηρικτές του Bebbo και με τη σειρά τους να ευαισθητοποιήσουν γονείς/φροντιστές και άλλους εκπαιδευτικούς σε θέματα γονεϊκότητας και να τους ενημερώσουν σχετικά με τη χρηστικότητα της εφαρμογής.

Επιπλέον, μέλη του ΤΕΑΠΗ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέου υλικού για το Bebbo – μεταξύ των οποίων άρθρων και συμβουλών – ώστε επαγγελματίες εκπαίδευσης προσχολικής ηλικίας, γονείς και φροντιστές να έχουν άμεση πρόσβαση σε αξιόπιστο επιστημονικό περιεχόμενο που θα αφορά στην υποστήριξη των γονέων/φροντιστών παιδιών προσχολικής
ηλικίας, την ενίσχυση της γονεϊκής συμμετοχής στο νηπιαγωγείο, στην έγκαιρη ανίχνευση αναπτυξιακών δυσκολιών και την ομαλή μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό. Τέλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών της εφαρμογής για ερευνητικούς σκοπούς.

Συνεργασία UNICEF και ΕΚΠΑ για τη στήριξη εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας και νέων γονέων

Η συνεργασία ξεκίνησε ήδη με την πρώτη ενημερωτική συνάντηση και συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο με το Δίκτυο συνεργαζόμενων Νηπιαγωγείων του ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί από συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία της Αττικής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εφαρμογή και τα βασικά χαρακτηριστικά της, αλλά και να μοιραστούν τις δικές τους προτάσεις, ως ειδικοί στο πεδίο, με απώτερο σκοπό την βελτίωση του Bebbo αλλά και την ανάδειξη του ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο για την δουλειά τους.

Η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, Εμπειρογνώμονας Παιδικής Προστασίας στο Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα δήλωσε: «Eίμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΕΚΠΑ, για να ενισχύσουμε το περιεχόμενο καθώς και τη χρηστικότητα του Bebbo. Πέραν των γονέων είναι και οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται φιλικά εργαλεία στην καθημερινότητα τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανίχνευσης δυσκολιών και ενδείξεων που απαιτούν πρώιμη παρέμβαση, προκειμένου με τη σειρά τους να υποστηρίξουν αποτελεσματικά το έργο των γονέων των
μικρών παιδιών

Aπό την πλευρά του ΕΚΠΑ, η Ρόη Παπαδοπούλου, Μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του ΤΕΑΠΗ και υπεύθυνη του ΣΥΚΕΟΜ δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε σε συνεργασία με την UNICEF Greece στην επέκταση και ενίσχυση της εφαρμογής Bebbo, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα φιλικό και εύχρηστο εργαλείο για την ενημέρωση και υποστήριξη γονέων και εκπαιδευτικών στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά. Πιστεύουμε ότι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ωφεληθούν από εργαλεία όπως το Bebbo, το οποίο με προσιτό και ταυτόχρονα επιστημονικά έγκυρο λόγο, ευαισθητοποιεί γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης, υγείας και ευημερίας των παιδιών στην οικογένεια και το σχολείο.»

Η διάρκεια της συνεργασίας UNICEF και ΕΚΠΑ προβλέπεται για ένα έτος με δυνατότητα επέκτασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος