Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Έκτακτη σύσκεψη στις 18:00

Η επέλασης της κακοκαιρίας “Ελπίδα” ξεκινά σε λίγες ώρες με χιόνια και πολικό ψύχος σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία. Στη Φλώρινα ήδη, επικρατεί ισχυρός παγετός και χιονίζει από το πρωί.  Τις επόμενες ώρες αναμένεται να χιονίσει και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ από αύριο το πολικό ψύχος θα σαρώσει όλη τη χώρα απ΄άκρη σε άκρη με χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά της Αττικής αλλά και στις παρυφές της Αθήνας. Δεν προβλέπονται όμως ιδιαίτερα έντονα τα φαινόμενα ή με διάρκεια.

Τηλεσύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων θα προκύψουν από την κακοκαιρία.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Σε επιφυλακή και εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία. Στο κέντρο διαχείρισης έκτακτων περιστατικών της περιφέρειας Αττικής στο Καπανδρίτι βρίσκονται σε ετοιμότητα εκχιονιστικά και αλατιέρες. Όπως είπε το πρωί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε επιφυλακή βρίσκονται 80 εκχιονιστικά οχήματα και 2 ερπυστριοφόρα, για απεγκλωβισμό πολιτών εάν χρειαστεί ενώ η Περιφέρεια έχει προμηθευτεί 2.500 τόνους αλατιού.

Ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) έθεσε σε λειτουργία από σήμερα 24ωρη γραμμή δωρεάν τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (800 400 4000), όπου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για βλάβες στην ηλεκτροδότηση.

Φλώρινα: Παγετός, χιόνια και 0 βαθμοί

Από τις 11.30 το πρωί ξεκίνησε από την περιοχή της Φλώρινας η επέλαση της “Ελπίδας” χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει δημιουργήσει προβλήματα. Η κίνηση των οχημάτων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού
γίνεται με αλυσίδες, ενώ η θερμοκρασία στα ορεινά του νομού έχει πέσει στους -4 βαθμούς.

Στις Πρέσπες έπεσαν τα πρώτα χιόνια και στα πεδινά, ενώ αισθητή είναι από χθες το βράδυ η πτώση της θερμοκρασίας.

Ξεκίνησε λοιπόν η επέλαση της “Ελπίδας” στη βόρεια Ελλάδα. Από αύριο σταδιακά η κακοκαιρία θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια αναμένονται το Σαββατοκύριακο και στην Αττική. Η μετεωρολόγος μας Νικολέτα Ζιακοπούλου επεσήμανε πως το πολικό ψύχος θα σαρώσει από αύριο Σάββατο όλη τη χώρα απ΄άκρη σε άκρη και θα φέρει χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και πιο νότια ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη χώρα σε δύο φάσεις μία από αύριο Σάββατο και η επόμενη και πιο ισχυρή φάση από τη Δευτέρα.

Στην Αττική αύριο Σάββατο, αναμένεται να χιονίσει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και στις παρυφές της Αθήνας, δεν προβλέπονται όμως ιδιαίτερα έντονα τα φαινόμενα ή με διάρκεια.

Την Κυριακή ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων αναμένεται στο Αιγαίο. Θα χιονίσει στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές, Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Σποράδες. Στην Αττική θα χιονίσει κυρίως στα Ανατολικά και τα Βόρεια του νομού.

Δευτέρα και Τρίτη οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνότατες, ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα και στα νησιά του Αιγαίου και στα Ανατολικά ηπειρωτικά και στην Αττική.  Το κρίσιμο διάστημα εντοπίζεται από το μεσημέρι της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης, κατά το οποίο στην Αττική θα χιονίσει σχεδόν σε όλο τον νομό, με χιονοστρώσεις και πιθανά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Με βάση το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που προβλέπει έντονα καιρικά φαινόμενα τις προσεχείς ημέρες, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει αποστείλει έγγραφο προς όλους τους Δήμους της επικράτειας προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Αθηναίων για την προστασία των αστέγων από το κρύο

Σε πλήρη ετοιμότητα για την προστασία των αστέγων της πόλης από το κρύο παραμένει ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Αθηναίων, διατηρώντας ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες και αυξάνοντας τις επιτόπιες παρεμβάσεις του Streetwork στους δρόμους της πρωτεύουσας, ώστε να μην μείνει κανένας μόνος και απροστάτευτος.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι σήμερα το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων έχει υποδεχθεί στους χώρους του 38 συνανθρώπους μας, εκ των οποίων οι 32 παραμένουν στη κέντρο.

Πρόκειται για μια μεγάλη, σύγχρονη δομή στην οποία μπορούν να βρουν στέγη έως και 400 άνθρωποι σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Η πλήρως ανακαινισμένη δομή είναι βασισμένη πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα και έχει στο έμψυχο δυναμικό της προσωπικό με εμπειρία και γνώση στην προστασία των αστέγων. Εκεί, οι συνάνθρωποί μας μπορούν να βρουν, ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθούν, ένα ζεστό πιάτο φαγητό, να κάνουν ένα μπάνιο και να φυλάξουν τα προσωπικά τους αντικείμενα για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.

Την ίδια στιγμή, στη θερμαινόμενη αίθουσα που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας φιλοξενούνται 19 άτομα, τα οποία λαμβάνουν καθημερινά κουβέρτες και έτοιμα γεύματα.

Τονίζεται ότι λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών οι θερμαινόμενες αίθουσες στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, που βρίσκεται στην οδό Ταϋγέτου 60 (τηλέφωνα επικοινωνίας 2102011151 και 2102235605) παραμένουν σε 24ωρη λειτουργία, τηρώντας αυστηρά όλους τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Για όσους επιμένουν να παραμείνουν στον δρόμο, τα κλιμάκια του «StreetWork» ενισχύονται σε όλη την πόλη. Οι ομάδες αυτές, που αποτελούνται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν νοσηλευτή, βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό τους, μοιράζοντας κουβέρτες, ζεστά ρούχα και ροφήματα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η 24ωρη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΥΑΔΑ (210-5246515), ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναφέρουν σημεία στα οποία βρίσκονται άστεγοι, που χρειάζονται βοήθεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος