Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων Covid-19 και το «κοκτέιλ» γρίπης και RSV – Τι αναφέρει στην ΕΡΤ ο Γκ. Μαγιορκίνης

Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πλησιάζει και μαζί «χτυπά κύμα» εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού αλλά και του κοκτέιλ γρίπης και RSV. Ο ΕΟΔΥ σήμανε «συναγερμό» εκδίδοντας ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό αλλά και μέτρα προστασίας – με σημαντικότερη τη χρήση μάσκας – από όλους στους κλειστούς χώρους, και κυρίως από άτομα άνω των 60 ετών και ευάλωτες ομάδες. Υπολογίζεται πως τις τελευταίες 24ώρες έχουν καταγραφεί 250 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρα. Η έξαρση της Covid-19 και τα συμπώματά της στέλνει τον κόσμο στα φαρμακεία όπου σχηματίζονται ουρές για ράπιντ τεστ.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη εξήγησε πού οφείλεται η αύξηση των κρυσμάτων του κορονοϊού και τόνισε ότι «έχουμε υπερδιπλασιασμό των ασθενών με κορονοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Αναφέρθηκε ακόμη στο «εκρηκτικό» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης αλλά και στο πόσο απαραίτητη είναι η χρήση της μάσκας. «Ο κορονοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε.

H αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊου και η γρίπη που σαρώνει επανέφερε τις μάσκες. Τα νοσοκομεια συνεχώς γεμίζουν αν αναλογιστει κανείς και τα πολλά περιστατικά άλλων εποχικών λοιμώξεων.

Η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού αλλά και άλλων ιών του αναπνευστικού οδήγησε στην επαναφορά της ισχυρής σύστασης για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, μονάδες υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, ενώ απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 60 και των ευπαθών ομάδων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοιού και της γρίπης.

«Έκρηξη» λοιμώξεων

Οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο ξεπερνούν τις 1500 σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου.

Η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού, που ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Αυξημένη ζήτηση σε αντιικά, αντιβιώσεις και τεστ από την έξαρση των ιώσεων – Έντονη κίνηση στα φαρμακεία

Η ζήτηση στα διαγνωστικά τεστ έχει δεκαπλασιαστεί, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί. Σημειώνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λόγω της έξαρσης των ιώσεων, είναι αυξημένη η ζήτηση σε τεστ για τη γρίπη και τον κορονοϊό, αλλά και για αντιιικα φάρμακα.

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, θυμίζοντας τις εποχές πανδημίας και τα τηλέφωνα στα φαρμακεία χτυπούν ασταμάτητα από πολίτες με συμπτώματα που ζητούν συμβουλές.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος