Σύλληψη δράστη της ακροδεξιάς επίθεσης στο Ηράκλειο Αττικής – Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις μετά τις επιθέσεις (video)

Στη σύλληψη ενός άνδρα 30 ετών προχώρησε η Αστυνομία για την εμπλοκή του στα χθεσινά επεισόδια στο Νέο Ηράκλειο στη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Στον εισαγγελέα οδηγείται ο συλληφθείς.  Ο 30χρονος, παλιός γνώριμος των αρχών, φέρεται να είναι μέλος ακροδεξιάς ομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίστηκε από τα θύματα. Το 2019 είχε συλληφθεί στην Καλλιθέα για επεισόδια κατά τη διάρκεια παρέλασης, ενώ στις 23 Ιουλίου είχε προσαχθεί για επεισόδια σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών.

Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 18:00 χθες το απόγευμα στην πλατεία Νέου Ηρακλείου, όταν ομάδα ακροδεξιών που φορούσαν κράνη, κουκούλες και μαύρα ρούχα, επιτέθηκε σε μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), που πραγματοποιούσαν εκδήλωση με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Μαζευτήκανε συγκροτημένη ομάδα 20 ατόμων με κράνη και κοκάλινα γάντια και όλο τον δολοφονικό εξοπλισμό», αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Από το επεισόδιο, σύμφωνα με την αστυνομία τραυματίστηκαν τρία άτομα.
Συνέντευξη τύπου, την Τρίτη 5 Οκτώβρη 1μμ, στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή, διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ, με θέμα: «Απο το Ν.Ηράκλειο στη Σταυρούπολη, ΄Ένα χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής».

Στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης

Άλλο ένα περιστατικό βίας έγινε χθες στην πλατεία της Ηλιούπολης στη Θεσσαλονίκη. Μέλη της ΚΝΕ, καταγγέλλουν, ότι την ώρα που κολλούσαν αφίσες και μοίραζαν φυλλάδια για προγραμματισμένη εκδήλωση, καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν δολοφονική επίθεση.
Τα βίαια περιστατικά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, συνδεδεμένα μεταξύ τους, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, Βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει: «Οι δράστες έχουν σχέση με τον υπόκοσμο, με δραστηριότητες μεμονωμένες και οπαδικές, με ακροδεξιούς χώρους, είναι οι γνωστοί άγνωστοι».

Το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των κουκουλοφόρων, οι οποίοι αμέσως μετά την επίθεση τράπηκαν σε φυγή. 4 άτομα τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Αναβολή για να δικαστούν την Τετάρτη πήραν οι δύο συλληφθέντες στα επεισόδια του Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις ενήλικοι μαθητές του ΕΠΑΛ Ευόσμου που προσήλθαν σήμερα κατά την αυτόφωρη διαδικασία, θα δικαστούν τελικά τη Δευτέρα.

«Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πρόβλημα δημόσιας τάξης και η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι κατασταλτική», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών.

O ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ένα χρόνο από την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας Χ.Α. Ένα χρόνο μετά τη λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο. Ένα χρόνο μετά, τα απομεινάρια του νεοναζισμού βγαίνουν ξανά από τις θλιβερές και σκοτεινές τους τρύπες. Οι τραμπουκισμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Αττικής εναντίον μελών της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ, αναδεικνύει ότι η υπόθεση της πάλης κατά του φασισμού είναι ακόμα μπροστά μας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων καλεί σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες, που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες. Και το Σάββατο στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στις 3μμ».​

O Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής ζητά συνάντηση με τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Τα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης την περασμένη Κυριακή, καταδικάζει με δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, και ζητά συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για να μην ξαναζήσει το Ηράκλειο τέτοια φαινόμενα βίας.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τα γεγονότα που είδαμε να διαδραματίζονται εχθές στην πόλη μας, τα οποία δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ θέση στο Ηράκλειο.

Στην Δημοκρατία έχουμε όλοι δικαίωμα στον σεβασμό της προσωπικής άποψης και κυρίως στο δικαίωμα να μπορούμε να τοποθετούμαστε δημόσια. Καλούμε την Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν άλλα τέτοια περιστατικά.

Είναι σημαντικό – για εμάς ως Δημοτική Αρχή – να απολαμβάνουν οι δημότες μας το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας και για αυτό, τις επόμενες ημέρες, θα ζητήσω συνάντηση με τον υπουργό, ώστε να ζητήσουμε τη συνδρομή του στις προσπάθειες μας για ασφάλεια στη πόλη μας», δηλώνει ο δήμαρχος.

Ο Δήμος αναμένεται να εκδώσει σχετικό ψήφισμα στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου».

Kινητοποιήσεις

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στις 7 μμ στο σταθμό ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο.
Και συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στην Ομόνοια στις 3μμ.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας διοργανώνουν αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα, στις 7 Οκτώβρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Επίσης την ίδια μέρα στις 6 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνουν Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6.30′ μ.μ. στην πλατεία ΗΣΑΠ Ν.Ηρακλείου, καλούν σε συγκέντρωση οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

Η ΟΛΜΕ

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μπροστά στα αποτροπιαστικά γεγονότα στα ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, η ΟΛΜΕ κηρύσσει την 7 Οκτωβρίου ως ημέρα αντιφασιστικής δράσης σε όλα τα σχολεία. Με τη συνδρομή των τοπικών ΕΛΜΕ καλούμε τους συναδέλφους να πραγματοποιήσουν συζητήσεις με τους μαθητές, να αναδείξουν, τόσο μέσα από τα πρόσφατα γεγονότα όσο και μέσα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά παραδείγματα, τις καταστροφικές συνέπειες του φασισμού και του ναζισμού στους λαούς όλου του κόσμου. Να προασπίσουν με τη στάση αυτή τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας.

Φραγμός στις φασιστικές αντιλήψεις και την πολιτική που τις εκτρέφει!

Η 7η Οκτωβρίου είναι ημέρα αντιφασιστικής δράσης στα σχολεία».

Ανακοίνωση των δικηγόρων των θυμάτων της επίθεσης στο Ν. Ηράκλειο

«Προς ενημέρωση των ΜΜΕ για την φασιστική επίθεση σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο και τη σύλληψη ενός εκ των δραστών (4/10/2021).
Η φασιστική επίθεση στην ανοιχτή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο είχε όλα τα χαρακτηριστικά (modus operandi) των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής: καταδρομική επίθεση πολλών ατόμων (ανδρών νεαρής ηλικίας), πλήγματα κατά της σωματικής ακεραιότητας που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και αφαίρεση αντικειμένων των παθόντων, ύπαρξη επικεφαλής, λήξη της επίθεσης με παράγγελμα («τέλος») από τον επικεφαλής και οργανωμένη αποχώρηση.

Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της.

Τα θύματα της επίθεσης (τέσσερα στον αριθμό) προσήλθαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με ασθενοφόρο, όπου τελέστηκαν όλες οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Οι παθόντες εξετάστηκαν στον χώρο του νοσοκομείου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και ζήτησαν την ποινική δίωξη των δραστών.

Με επιμέλεια των παθόντων, προσκομίστηκαν χτες βράδυ φωτογραφίες καθώς και το ονοματεπώνυμο του επικεφαλής της επίθεσης, ο οποίος πρωτοστατούσε στις βιαιοπραγίες και κατηύθυνε την υπόλοιπη ομάδα. Σήμερα το πρωί, η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τη σύλληψη του εν λόγω ατόμου, γνωστού για φασιστική δράση και εύκολα αναγνωρίσιμου από τα ναζιστικά τατουάζ (σβάστικες, μαύροι ήλιοι, κλπ) και τον χιτλερικό χαιρετισμό στον οποίο προέβη κατά την αποχώρηση των δραστών.

Αναμένουμε τώρα από τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές να πράξουν το δικό τους κομμάτι στην εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης: Να διερευνήσουν τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης (όπως εξάλλου προκύπτει από το περιγραφέν modus operandi), να προχωρήσουν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του συλληφθέντος για να αποκαλυφθούν οι επικοινωνίες του πριν και μετά την επίθεση, να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των υπόλοιπων δραστών και να εξαρθρώσουν το εγκληματικό κύκλωμα της παραφυάδας της Χρυσής Αυγής που φέρεται να τέλεσε την επίθεση.

Αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επίθεσης ως ενός «τυχαίου» και «μεμονωμένου» περιστατικού πλημμεληματικής φύσης θα αποτελέσει συγκάλυψη της οργανωμένης φασιστικής δράσης που κλιμακώνεται αυτές τις ημέρες (βλ. επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη), καθόλου τυχαία στον έναν χρόνο από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Εφετείου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Την προηγούμενη φορά που οι αρχές επέδειξαν παθητική στάση απέναντι στην εγκληματική δυναμική φασιστικών οργανώσεων, θρηνήσαμε νεκρούς. Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στις διωκτικές αρχές. Ανήκει και στην κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη αν συνεχίσει να πορεύεται με την επικίνδυνη «θεωρία των δύο άκρων» αντί να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στη φασιστική βία».

Θανάσης Καμπαγιάννης, Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόροι των μελών της ΚΕΕΡΦΑ και θυμάτων της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Λία Χριστάρα, Ηλίας Κούκος, Κώστας Καντούρης

Πηγή: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις

Σύλληψη 30χρονου για τα επεισόδια στο Ν. Ηράκλειο

Επίθεση ακροδεξιών κατά μελών της ΚΝΕ: “Κοινά” τα πρόσωπα στα περιστατικά, λέει αυτόπτης μάρτυρας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος