Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το δυστύχημα στην Eρέτρια – Έρευνες για τα αίτια (video)

Ελεύθεροι αφέθηκαν από τον Εισαγγελέα Χαλκίδας μέχρι τη δίκη, οι τρεις συλληφθέντες, για το εργατικό δυστύχημα στο Γυμνό Ερέτριας με τρεις νεκρούς και έναν τραυματία από ηλεκτροπληξία, την ώρα που εκτελούσαν εργασίες σε γραμμή υψηλής τάσης. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι πιθανές ευθύνες των τριών κατηγορουμένων. Να σημειωθεί ότι για τον εργοδηγό και τον μηχανικό του έργου όπως επίσης και για την επιβλέπουσα ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, βαριές σωματικές βλάβες και για παραβάσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια των εργασιών. Στο σημείο έφτασε το πρωί της Παρασκευής πραγματογνώμονας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η αιτία είναι ανθρώπινο λάθος γιατί δεν είχε κοπεί η ηλεκτρική τάση, ενώ τα ακριβή αίτια της τραγωδίας διερευνώνται.

Διαβάστε επίσης  Συγκλονίζει η μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα για την τραγωδία στην Ερέτρια (video)

To Yπουργείο Εργασίας

Έρευνα διεξάγεται για τις συνθήκες του δυστυχήματος στην Εύβοια. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) βρέθηκε ήδη από χθες στο σημείο, προκειμένου να εξακριβώσει, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και να διερευνήσει κατά πόσο τηρούνταν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, που προβλέπει η νομοθεσία γι’ αυτού του είδους τις εργασίες.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους χθες, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Εύβοια και ταχεία ανάρρωση στον τέταρτο εργαζόμενο, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλιβερίου.

«Είναι αυτονόητο πως θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή δήλωση των Τομεαρχών Εργασίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρονται τα εξής: “Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ, μεταφέρουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες τους, ζητούμε να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων.

Με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Τίθενται επίσης σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας.

Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, και μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ.

Αναδεικνύονται επίσης με δραματικό τρόπο οι συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία”.

To KKE

“Tο τραγικό εργατικό “ατύχημα” στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα”, αναφέρει τo KKE.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως: “Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η “κακιά” στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας.

Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία”.

Διαβάστε επίσης Γ. Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τραγωδία στην Ερέτρια: Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια (video)

H Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ

“Ημέρα θλίψης η πρώτη του Απρίλη”, αναφέρει η ΕΤΕ-ΔΕΗ και συμπληρώνει: “Σαν ψέμα ακούστηκε η απίστευτη χθεσινή τραγωδία, που ως αποτέλεσμα είχε τον άδικο χαμό τριών τεχνικών εργολαβικών συναδέλφων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμα, κατά την εκτέλεση εργασιών σε Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο χωριό Γυμνό Ευβοίας.

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ – ΚΗΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια, καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες των εκλιπόντων.

Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι: Οι εργασίες στα δίκτυα απαιτούν επαρκή στελέχωση συνεργείων, υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, η οποία διασφαλίζεται από συνεχή και με τακτά χρονικά διαστήματα εκπαίδευση και αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας ώστε να μην δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες, για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων”.

Η ΓΣΕΕ

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “Η διερεύνηση του θανάτου των τριών συναδέλφων πρέπει να γίνει εδώ και τώρα. Οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, πρέπει να τιμωρηθούν. Οι αιτίες του δυστυχήματος πρέπει να δημοσιοποιηθούν και να υπάρξουν άμεσα οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών για την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας από όλους, συμπεριλαμβανομένων και των (υπ)εργολάβων.

Διαβάστε επίσης

ΓΣΕΕ: Άμεση διερεύνηση για το θανατηφόρο δυστύχημα στην Ερέτρια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος