Αστυνομικές επιχειρήσεις σε Πανεπιστημιούπολη και ΑΠΘ: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες σε Αθήνα – Διώξεις για τους 49 στη Θεσσαλονίκη

Σύνοψη
  • Στον Εισαγγελέα βρίσκονται οι τρεις συλληφθέντες μετά την αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.
  • Τους 49 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε να δικαστούν αύριο στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία στους πανεπιστημιακούς χώρους δηλώνει η κυβέρνηση, με αφορμή τις χθεσινές συντονισμένες επιχειρήσεις στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα συνελήφθησαν τρία άτομα και στη συμπρωτεύουσα 49, και σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με την αστυνομία να τονίζει ότι θα παρεμβαίνει πλέον άμεσα σε περιπτώσεις καταλήψεων και αξιόποινων πράξεων στα πανεπιστήμια. 

Από την αστυνομική επιχείρηση στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου συνελήφθησαν μια γυναίκα από τη Σουηδία, ένας άνδρας από την Αργεντινή με ιταλικό διαβατήριο, καθώς και ένας Έλληνας που κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται για άτομα τα οποία δεν είχαν απασχολήσει τις ελληνικές αρχές και φέρεται να μην έχουν καμία σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και είναι άγνωστο ακριβώς το πώς βρέθηκαν μέσα στα δωμάτια της φοιτητικής εστίας επί της Ούλοφ Πάλμε.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συντονισμένης επιχείρησης, οι αρχές εντόπισαν μέσα σε δωμάτια «πολεμοφόδια», όπως κράνη, κοντάρια, πέτρες, μπουκάλια αλλά και χρησιμοποιημένες χειροβομβίδες κρότου λάμψης, τα οποία εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση.

Όσον αφορά στους 49 συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη, οδηγήθηκαν νωρίτερα στον εισαγγελέα. Εις βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για σοβαρή διατάραξη λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (Πανεπιστήμιο) ενώ οι 48 διώκονται επιπλέον για απείθεια καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα. Ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αύριο. Οι συλληφθέντες είναι 30 άνδρες και 19 γυναίκες, με τους 10 να έχουν απασχολήσει τις αρχές για παρόμοια αδικήματα στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων στους χώρους του Πανεπιστημίου κοντάρια, πυροτεχνικές κατασκευές, βαριοπούλα, κράνη και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού και ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε καμία μορφή βίας, με αφορμή τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε ΑΠΘ και Ζωγράφου, μέσα από την ανάρτηση της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου. 

«Δεν θα επιτρέψουμε δήθεν πάρτι στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», επισημαίνει και κάνει λόγο για μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις και βανδαλισμούς,. Μάλιστα υπογραμμίζει πως για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών, σημειώνοντας και την ευθύνη των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος. 

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου, Γιώργος Γεραφέντης, Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος