Στο βιβλίο Βιολογίας της Β’ και Γ’ Γυμνασίου διδάσκεται η τεχνολογία mRNA – Tι περιλαμβάνει η διδακτέα ύλη (video)

Τι κι αν το ευρύ κοινό έμαθε για το mRNA μετά τη δημιουργία των εμβολίων έναντι της λοίμωξης Covid-19. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, διδάσκεται η κατανόηση της γονιδιακής λειτουργίας στο μάθημα της Βιολογίας της Β’ και Γ’ Γυμνασίου.

Από τo 1961 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη του «αγγελιοφόρου RNA» (mRNA) και έκτοτε έγιναν αρκετές αναφορές για τη σημασία του στην κατανόηση της γονιδιακής λειτουργίας.

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του κεντρικού δόγματος της βιολογίας, τα παιδιά στη Β’ και Γ’ Γυμνασίου διδάσκονται τι είναι το mRNA στο σχετικό μάθημα και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 5 «Διατήρηση και συνέχεια της ζωής» γίνεται εκτενής ανάλυση στο (κεφάλαιο 5.2), που αναφέρεται στη ροή της γενετικής πληροφορίας.

Η πρώτη μελέτη για την ανάπτυξη λιποσωμάτων δημοσιεύτηκε το 1965 και έκτοτε έχουν γίνει αρκετές έρευνες για τις δυνατότητες του mRNA σε διάφορες εφαρμογές, όπως η υποκατάσταση των πρωτεϊνών, ο εμβολιασμός για καρκίνο και η αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

Η τεχνολογία mRNA και ο ρόλος της στην εύρεση νέων θεραπειών

Στους επιστημονικούς λαβυρίνθους της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογίας το αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA) είναι ένα μονόκλωνο μόριο RNA που αντιστοιχεί στη γενετική αλληλουχία ενός γονιδίου και διαβάζεται από ένα ριβόσωμα στη διαδικασία σύνθεσης μιας πρωτεΐνης.

Πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες η Καταλίν Καρικό, μια βιοχημικός από την Ουγγαρία, ασχολήθηκε με τη μελέτη του mRNA για το πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

Μετά από έρευνες πολλών ετών το 2004 η Κάρικο και ο Ντρου Γουάισμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, κατάφεραν να δημιουργήσουν συνθετικό mRNA, το οποίο όταν εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να δώσει τις σχετικές οδηγίες χωρίς να προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς χρησιμοποίησαν ένα ελαφρώς τροποποιημένο νουκλεοσίδιο στην αλληλουχία mRNA.

Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιήθηκε από εταιρείες για την παρασκευή του εμβολίου κατά του COVID-19 από το 2020.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος