Στο μικροσκόπιο η Όμικρον: «Τα νέα στελέχη μεταδίδονται πιο γρήγορα, αργά ή γρήγορα θα χτυπήσουν την πόρτα μας»

Στην Ελλάδα συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα ο ενδελεχής έλεγχος στα θετικά δείγματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά αφορά την παραλλαγή Όμικρον. Η χώρα πορεύεται με νέους περιορισμούς στα σύνορα, τα νέα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τη σταθερή προτροπή των επιστημόνων ότι το μόνο όπλο έναντι των στελεχών του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Κανένα κρούσμα της Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί ακόμα στη χώρα μας. Tα θετικά δείγματα της τελευταίας εβδομάδας ελέγχονται και ως προς τo νέο στέλεχος του κορονοϊού ενώ αρνητικός ήταν ο ηλεκτρονικός επανέλεγχος 40.000 δειγμάτων.

«Αυτά τα νέα στελέχη διαδίδονται πιο γρήγορα και είναι πιο μεταδοτικά και γι’ αυτό το βλέπω να εξαπλώνονται πιο γρήγορα και σίγουρα θα χτυπήσουν την πόρτα μας και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει» τονίζει ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

«Τα πρώτα στοιχεία όπως δείχνουν είναι πιο ελαφρά τα συμπτώματα, αλλά είναι πιο μεταδοτικό, αυτό είναι κακό» αναφέρει ο νευροεντατικολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου, Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Όσο για το αν είναι πιο νοσογόνο τo νέο στέλεχος ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρει ότι: « ο ιός προσπαθεί να μπει στα κύτταρα του ξενιστή όχι να τον σκοτώσει όποτε πιστεύω ότι δεν θα έχουμε σοβαρότερη λοίμωξη όσον αφορά τα συμπτώματα και την ανάγκη νοσηλείας».

Έκκληση απευθύνουν οι ειδικοί για επιτάχυνση των εμβολιασμών και για την πρώτη αλλά και για την αναμνηστική δόση.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο να έρθει ένα στέλεχος και να ακυρώσει πλήρως όλες τις ανοσιακές γραμμές που έχουμε χτίσει με τα εμβόλια και να μας πάει από την αρχή» εκτιμά ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς.

Την ίδια ώρα η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3. 823 νέα κρούσματα, 647 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 96 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

Ζοφερή η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την ευχάριστη είδηση ωστόσο να έρχεται από το Ιπποκράτειο καθώς όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής αποσωληνώθηκε το 4,5 μηνών βρέφος που νοσηλευόταν από τις 13 Νοεμβρίου. Κατά τ’ άλλα στο ίδιο νοσοκομείο έγιναν 70 εισαγωγές και 12 νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη ενισχύεται με 25 απλές κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με Covid από το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ υπάρχει σχεδιασμός εάν παραστεί ανάγκη να παραχωρηθούν και επιπλέον κρεβάτια από άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία.

«Το σύστημα υγείας στη Β. Ελλάδα δεν αντέχει ήδη ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγάλος» επισημαίνει η υπεύθυνη μονάδας Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Ειρήνη Χριστάκη.

Oμαλα εξελίσσεται η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος: «Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί επτά αιτήματα. Οι τέσσερις ασθενείς πήγαν στο νοσοκομείο Σωτηρία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τους χορηγήθηκε η θεραπεία. Και οι τέσσερις πρώτοι ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους».

Οι αιτήσεις γίνονται από τους θεράποντες ιατρούς ηλεκτρονικά και εξετάζονται εντός ολίγων ωρών από την αρμόδια επιτροπή.

Πηγή: ΕΡΤ,  Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Έλενα Αποστολίδου, Φωτεινή Γιολτζίδου

Σχετικά Άρθρα: Μετάλλαξη Όμικρον: «Προκαλεί ήπια αλλά και κάποια περίεργα συμπτώματα», λέει Νοτιοαφρικανή γιατρός

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναλυθεί η νέα παραλλαγή από τους ειδικούς

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε επιφυλακή όλη η Ευρώπη – Επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε Ολλανδία, Δανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος