«Στο κόκκινο» οι δείκτες της πανδημίας – Τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση

Ολοένα και ανεβαίνουν οι δείκτες της πανδημίας ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι, με τον επιδημιολογικό χάρτη να «κοκκινίζει» μέρα με τη μέρα. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει πλέον «έμφραγμα», ενώ γεμάτα είναι πλέον και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους για την ενίσχυση του ΕΣΥ, με την επίταξη υπηρεσιών υγείας να πλησιάζει, καθώς γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται στα όριά τους.

«Μία λέξη θα σας πω, ξεκινήσαμε τις διασωληνώσεις στους θαλάμους, δεν υπάρχει κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ, έχουμε πάει Αθήνα, Γιάννενα, Χαλκίδα, σε όλη την Ελλάδα για να σώσουμε κάποιους ασθενείς, δεν υπάρχει διέξοδος» τονίζει ο διευθυντης της παθολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Λάρισας, Κώστας Καρακούσης.

«Η δική μας ανάλυση τριών εβδομάδων δείχνει ότι θα πλησιάσουμε μεταξυ 9.000 – 11.000 κρουσματων» προειδοποιεί ο καθηγητης Πνευμονολογίας Νικος Τζανακης.

Για πρόβλεψη που αφορά σε 120 νεκρούς την ημέρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μιλά ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ζητούμε από τους ιδιώτες να έρθουν και να βοηθήσουν»

«Θέλουμε άμεσα προσλήψεις γιατρών, επίταξη ιδιωτών γιατρών για να μη χαθεί άλλος κόσμος» λέει ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαυτούρας.

«Να ζητήσουμε από τους ιδιώτες να έρθουν να βοηθήσουν προσφέροντας ενα ωραριο που τους βολέυει πρωινό και εφημερίες» προτείνει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Στο βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη βρίσκονται πλέον 22 περιοχές και καθημερινά προστίθενται και νέες. Σήμερα μπήκαν οι:

  • Κοζάνη
  • Καρδίτσα
  • Χαλκιδική
  • Ιωάννινα
  • Φθιώτιδα

Πρόκειται κυριως για περιοχές με χαμηλη εμβολιαστική καλυψη.

Ωστόσο, ως ενθαρρυντικό εκτιμάται το ότι αυξάνονται καθημερινά τα ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ την τρίτη δόση μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίσουν πλέον νωρίτερα από τους 6 μήνες.

«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ

Στις απλές κλίνες covid οι ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν το 75%, ενώ αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στις ΜΕΘ. Ενδεικτικά:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ – 166 ασθενείς σε ΜΕΘ

  • 148 ανεμβολίαστοι
  • 18 εμβολιασμένοι

Στις Εντατικές σε Μακεδονία και Θράκη νοσηλεύονται συνολικά 166 ασθενείς, ενώ οι 18 μόνον από αυτούς είναι εμβολιασμένοι.

To 61.6% των διασωληνωμένων είναι άνδρες, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Βολές για τη διαχείριση της πανδημίας

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παρατηρητής» στην Κομοτηνή: «Αποδείχτηκε με το διχαστικό του παραλήρημα χθες ότι δεν διαθέτει ούτε το στοιχειώδες αίσθημα ευθύνης. Γι’ αυτό εγώ θα το επαναλάβω σήμερα αυτό που είπα προχθές. Ως εδώ. Οδηγεί τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι καιρός η πλειοψηφία της δημοκρατικής λογικής και της κοινωνικής ευθύνης να του δείξει την έξοδο. Εάν δεν μπορεί, εάν δεν θέλει, να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε».

«Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε περαιτέρω το καθημερινό πλέον παραλήρημα καταστροφολογίας και εργαλειοποίησης της πανδημίας στο οποίο επιδίδεται ο κ. Τσίπρας. Στην αρχή της πανδημίας οι ΜΕΘ ήταν 557 και σήμερα 1.277 και αυτό ο κ. Τσίπρας το αποκαλεί “τίποτα”» απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας εφτασαν οι πρώτες 2.000 δόσεις των μονοκλωνικων αντισωματων. Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του ΙΦΕΤ.

Παιδιά εκτός σχολείου στις Σέρρες – Καταγγελία ηγούμενου στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Εισαγγελική παρέμβαση αναμένεται στις Σέρρες, καθώς τέσσερα αδέλφια δεν έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα στο σχολείο από την έναρξη της χρονιάς, λόγω της διαφωνίας του πατέρα τους στη χρήση μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Στο μεταξύ, εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δηλώσεις ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος, για ακραία ρητορική μοναχών προς τους πιστούς κατά του εμβολιασμού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου – Φρόσω Παύλου – Βασίλης Αναστασιάδης – Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος